Cele mai importante evenimente ale săptămânii

Ziarul Financiar 18.06.2010

1. Moţiunea de cenzură a fost respinsă de Parlament. Guvernul rămâne in funcţie. Moţiunea de cenzură a cazut la votul din Parlament de marţi, cu 228 de voturi pentru şi 197 de voturi împotrivă. Pentru ca motiunea de cenzură sa treacă erau necesare 236 de voturi, respectiv jumătate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Un număr de 12 parlamentari PD-L au votat pentru moţiunea de cenzură, printre care se număra Teo Trandafir.

2. Cea mai amplă reducere de cheltuieli bugetare din ultimii 20 de ani: Guvernul începe restructurarea. Guvernul demarează restructurarea dură a sectorului public, cea mai amplă din ultimii 20 de ani, salvând pentru moment sectorul privat de o creştere de taxe sau de o devalorizare abruptă a leului care ar fi împins afacerile - cele care finanţează sectorul public - şi mai jos pe panta recesiunii. Premierul Emil Boc a anunţat joi că, pe lângă reduceri de personal, toate cheltuielile cu bunurile şi serviciile din ministere vor fi reduse cu 20%, în vreme ce plafonul lunar de carburanţi alocat instituţiilor publice pentru parcul auto va fi redus cu 50%.

3. Cu banii daţi în avans, Timişoara-Arad şi centura Arad întârzie. Contractele pentru realizarea autostrăzii Timişoara-Arad (32 km) şi a centurii ocolitoare Arad (12 km) ar putea fi reziliate, având în vedere că deşi proiectele au fost începute în ianuarie 2009, respectiv aprilie 2009, stadiul lucrărilor este de doar 7-10%, deşi construtorii au primit anul trecut în avans prima tranşă de bani, potrivit declaraţiilor lui Radu Berceanu, ministrul transporturilor. Altfel spus, întârzierile la Timişoara-Arad sunt de şase luni, iar la centura Arad de nouă luni, ambele proiecte fiind pe coridorul IV paneuropean de transport şi sunt finanţate cu banii de la Banca Europeană de Investiţii şi fonduri ale UE.

4. Dacia începe distribuirea primelor dividende de la preluarea de către Renault. În conformitate cu hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor, Automobile Dacia va începe de astăzi, 15 iunie 2010, distribuirea dividendelor pentru anul fiscal 2009. Operaţiunea de distribuire va avea loc prin intermediul unităţilor teritoriale ale băncii BRD din întreaga ţară. Valoarea brută a dividendului plătit de Dacia în contul rezultatului pe anul 2009 este de 0,0061 lei/acţiune. Din valoarea totală a dividendului cuvenit fiecărui acţionar se vor reţine impozitul de 16% şi comisionul de 2,5 lei perceput de BRD pentru distribuire.

5. Finanţele dau credite pe 5 ani autorităţilor locale, la dobândă de 6,25% în lei. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care Ministerul Finanţelor este împuternicit să acorde unităţilor administrativ-teritoriale credite pe cel mult 5 ani şi cu perioadă de graţie de un an din care autorităţile locale să poată achita datoriile acumulate până la 31 decembrie 2009 către firme private cu care au contracte. Dobânda a fost stabilită la 6,25% pe an, iar plafonul de finanţare este de 1,5 mld. lei. Astfel se încearcă deblocarea plăţilor pentru furnizori de bunuri şi servicii ai autorităţilor locale.

6. Investiţiile străine directe au ajuns la patru luni la 1,135 miliarde de euro, în scădere cu 36%. Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni 1,135 miliarde de euro, în scădere cu 36% faţă de perioada similară din 2009, când a fost raportat un flux de capital străin de 1,796 miliarde de euro, a anunţat miercuri Banca Naţională a României (BNR).

7. Guvernul a decis restructurarea Poştei Române. Guvernul va restructura Poşta Română prin reducerea numărului de angajaţi, dezvoltarea portofoliului de servicii financiare, livrări loco în aceeaşi zi şi transformarea factorilor poştali într-o "forţă de vânzări directe" cu recompense, în încercarea de a evita intrarea companiei în colaps financiar. Înfiinţarea a şapte centre de poştă pentru deservirea clienţilor majori, angajarea unei companii de consultanţă care să asiste compania la introducerea unui sistem IT integrat, internalizarea activităţilor de procesare şi transport numerar, achiziţionarea a 400 autovehicule de transport valori pe toate segmentele, dezvoltarea a cinci centre de profit şi elaborarea unor programe de atragere a clienţilor din sfera furnizorilor de servicii utilităţi, telecomunicaţii, bănci sunt alte măsuri incluse în strategia de restructurare şi modernizare a Companiei Naţionale Poşta Română, aprobată de Guvern.

8. Revenire pe Bursă: SIF-urile au câştigat 21% în şase zile. Bursa de la Bucureşti a revenit puternic după ce la începutul săptămânii trecute s-a apropiat din nou de minimele anului, SIF-urile înregistrând şase şedinţe de creşteri consecutive în care au câştigat în medie 21%. Chiar şi aşa, SIF-urile se tranzacţionează sub nivelul de la începutul anului. În trei şedinţe, indicele SIF-urilor, BET-FI, a consemnat creşteri medii de circa 4%, iar volumele de tranzacţionare au fost în creştere, semn că investitorii încep să creadă în revenire.

9. Românii sunt lideri pe unu din patru sectoare din economie. Firmele cu capital privat românesc sunt pe primul loc într-un sfert din cele 80 de pieţe analizate de anuarul de business al României "Cei mai mari jucători din econiomie" care cuprinde date despre primii zece jucători din mediul de business, de la siderurgie, IT&C şi retail până la industrie alimentară şi petrol. Celelalte trei sferturi dintre sectoarele analizate de ZF sunt dominate de companii private străine.Românii continuă să fie lideri de piaţă în acest moment în construcţii, agricultură, retail, producţia de alimente şi băuturi, publicitate, avocatură şi clinici private, însă oamenii de afaceri susţin că numărul companiilor cu acţionariat românesc va continua să se diminueze în următorii ani.

10. BNR a trecut 5 mld. € din rezerva sa din depozite în obligaţiuni. Banca Naţională şi-a majorat plasamentele în obligaţiuni emise de guvernele şi organizaţiile guvernamentale străine cu puţin peste 20 de miliarde de lei (echivalentul a circa 5 mld. euro) pe parcursul lunii aprilie, diminuându-şi în paralel depozitele constituite la băncile străine. "Modificarile semnalate sunt de natura operationala si nu reprezinta o schimbare a strategiei privind administrarea rezervelor internationale. Obiectivele administrarii rezervelor internationale sunt trei: siguranta, lichiditate si obtinerea unei performante adecvate conditiilor pietei", a comentat Mugur Stet, purtatorul de cuvânt al BNR. Stocul de obligatiuni a ajuns astfel la 87,6 mld. lei (21 mld. euro), consolidându-si pozitia dominanta ca alternativa de plasare a rezervelor internationale.