Scad investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii

Autor: Angela Placinta 17.06.2010

Investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) continuă să scadă pentru a doua lună consecutiv, după ce timp de un an au urcat constant, arată datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondurile de pensii şi-au redus uşor expunerea pe acţiuni în luna mai până la 9,75%, de la 10,53% în luna anterioară. Scăderea a început în martie, când acţiunile reprezentau 11,55% din portofoliul fondurilor de pensii obligatorii.

"Este vorba de scăderile date în primul rând de preţul acţiunilor, mă îndoiesc că vreun fond şi-a redus expunerea pe acţiuni. Dimpotrivă, probabil că unii au profitat de preţurile în scădere şi au mai cumpărat", explică Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii.

În acelaşi timp, fondurile au continuat să îşi crească plasamentele în titluri de stat: dacă în aprilie acestea reprezentau 66,28% din totalul investiţiilor, luna trecută ponderea a urcat la 67,2%.

Din investiţiile totale de 3,24 miliarde de lei realizate în luna mai, 2,17 mld. lei au mers în titluri de stat, 493,8 mil. lei în obligaţiuni corporative, 315,7 mil. lei în acţiuni, iar restul în alte tipuri de instrumente financiare.

"Perspectivele pieţei de capital sunt foarte proaste, are loc o decuplare de la evoluţia pieţelor externe. Este adevărat că moţiunea de cenzură nu a trecut, dar urmează o etapă cel puţin la fel de importantă, cea de aplicare a măsurilor anunţate, iar investitorii sunt sceptici. În aceste condiţii, ne gândim nu la o reducere a expunerii de acţiuni, ci la o diversificare, ne uităm mai mult la pieţele de afară", mai spune Crăciun.

În ultimul an, expunerea pe acţiuni a fondurilor de pensii a urcat constant. În mai 2009 ponderea era de numai 2,96%, dar în decembrie a ajuns la 9,34%, iar în martie la 11,55%, punctul maxim înregistrat până acum la pilonul II.

Fondurile de pensii private obligatorii au peste 5 milioane de clienţi.