Fondul Proprietatea cheltuie 6.000 de euro pe lună cu fiecare angajat

Autor: Roxana Pricop 17.06.2010

Fondul Proprietatea a cheltuit în primele patru luni ale anului 1,66 mil. lei (395.000 de euro) cu fondul de salarii, în scădere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar şi aşa, cheltuiala medie a Fondului pentru fiecare dintre cei 16 angajaţi (incluzând şi membrii Consiliului de Supraveghere) ajunge la circa 6.200 de euro pe lună.



Aprecierea monedei naţionale a muşcat din profitul pe primele patru luni ale Fondului Proprietatea, care a scăzut până la valoarea brută de 38,8 milioane de lei (9,4 mil.euro), mai puţin cu 22% faţă de acelaşi interval din 2009. Mai bine de jumătate din lichidităţile Fondului, de peste 2 mld. lei, sunt plasate în euro.

Fondul Proprietatea a obţinut venituri de 83,8 mil. lei (20 mil. euro) şi a cheltuit 45 mil. lei (10,8 mil. euro) în primele patru luni ale anului, înregistrând astfel un profit brut de 38,8 mil. lei (9,4 mil. euro).

Cheltuielile cu diferenţe nefavorabile de curs valutar deţin o pondere de 86% în volumul total, respectiv 38,9 mil. lei, iar cheltuielile cu salariile celor circa 15 angajaţi au fost în valoare de 1,6 mil. lei în intervalul cuprins între lunile ianuarie şi aprilie.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au crescut cu 23%, în timp ce cheltuielile au urcat cu 150%. Profitul brut s-a contractat cu 22,4%. Fondul şi-a bugetat un profit brut de 97 mil. lei în 2010.

"Factorul cu cel mai puternic impact negativ asupra cheltuielilor a fost reprezentat de evoluţia cursului de schimb leu/euro. Politica de plasamente a Fondului prevede o expunere semnificativă pe euro, la depozite bancare. Faptul că, în primele patru luni ale anului 2010, leul s-a apreciat în raport cu euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost nefavorabil Fondului", spun reprezentanţii Fondului Proprietatea. Leul a câştigat 10 bani în raport cu moneda europeană în primele patru luni, înregistrând un avans de 2,43%. Potrivit celor mai recente informaţii, jumătate din lichidităţile de 2,14 mld. lei ale Fondului erau plasate în depozite în euro la finele anului trecut. Alături de deprecierea euro, scăderea dobânzilor la depozite a influenţat negativ câştigul Fondului.

Actuala conducere administrează Fondul în baza unei strategii de management pasiv al activelor de circa 12 mld. lei (2,85 mld. euro), axată în mare parte pe încasarea dividendelor de la companiile din portofoliu şi plasarea lichidităţilor în depozite bancare sau instrumente cu venit fix.

Cu dividende încă nedistribuite din profiturile pe 2008 şi 2009, Fondul Proprietatea aşteaptă în momentul de faţă ca plenul Camerei Deputaţilor să aprobe amendamentele la Ordonanţa 81/2007 care vor face posibilă distribuirea dividendelor şi listarea directă la Bursă.

Potrivit raportului comun întocmit de comisiile de buget şi juridică din Camera Deputaţilor, care au aprobat pe 8 iunie modificarea Ordonanţei 81/2007, capitalul social al Fondului va fi redus de la 14,24 mld. lei la 13,75 mld. lei prin anularea acţiunilor nesubscrise de Ministerul Finanţelor Publice, condiţie necesară pentru distribuirea de dividende în valoare de circa 1 mld. lei din profiturile obţinute în 2008 şi 2009.

Amendamentele aprobate mai fac referire la faptul că Fondul va fi admis la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori Bucureşti fără promovarea unei oferte publice, elimină obligativitatea listării în termen de 90 de zile de la înregistrarea la CNVM specificând că solicitarea de admitere la tranzacţionare trebuie făcută în termenul de 90 de zile de la înregistrare. De asemenea, procedura de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni va fi suspendată cu zece zile lucrătoare înainte de prima şedinţă de tranzacţionare şi se va relua în ziua de luni a celei de-a doua săptămâni ulterioare primelor 60 de şedinţe de tranzacţionare.

Potrivit Fondului, amendamentele aprobate fac posibilă modificarea Actului constitutiv, prin aprobarea AGA, cu avizul CNVM, fără parcurgerea altor formalităţi.

"Adunarea Generală a Acţionarilor pentru distribuirea dividendelor precum şi pentru numirea Franklin Templeton ca administrator unic poate fi convocată în luna iulie sau august, în cazul în care amendamentele la OUG 81/2007 vor fi aprobate până la finele lunii iunie. FP a parcurs o mare parte din paşii necesari listării la BVB, astfel încât suntem pregătiţi să listăm Fondul în acest an", susţin oficialii FP.

În vederea pregătirii pentru listare, Fondul a angajat trei firme de audit pentru a face evaluarea activelor, respectiv KPMG, Darian şi JPA Audit & Consultanţă.

"Cele trei companii sunt în procesul de prelucrare a datelor şi e posibil ca, la sfârşitul lunii august, evaluarea să fie încheiată", conchid reprezentanţii Fondului.