Cum arată rezultatele SIF-urilor după primele cinci luni ale anului

Autor: Adrian Ionut Cojocar 16.06.2010

SIF Oltenia (SIF5) a raportat după primele cinci luni ale anului cel mai ridicat profit dintre SIF-uri, de 51,3 mil. lei, după ce la patru luni avea câştiguri de 10 mil. lei.

"Profitul a provenit din acţiunile cu titlu gratuit primite de la BCR din profitul anului trecut, care conform codului fiscal sunt înregistrate ca venituri neimpozabile, şi din înregistrarea a o parte din dividendele pe care le avem de încasat de la societăţile din portofoliu. Dividendele de la BRD au fost înregistrate odată cu trecerea datei de înregistrare", a explicat Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF Oltenia.

SIF-urile au primit în luna mai acţiuni gratuite rezultate în urma majorării de capital a BCR, la care acestea deţin împreună 30% din capital. Acţiunile gratuite au fost înregistrate de unele SIF-uri la venituri şi implicit le-a urcat profitul, iar altele la rezerve, fapt pentru care rezultatele la cinci luni ale societăţilor de investiţii diferă semnificativ. Fiecare SIF a primit acţiuni gratuite BCR în valoare de 14,26 mil. lei, după ce banca şi-a majorat capitalul cu valoare de 237,7 mil. lei prin incorporarea unei părţi a profitului obţinut anul trecut.

Diferenţele înregistrate între profiturile SIF-urilor sunt cauzate şi de modul cum acestea înregistrează operaţiunile. Astfel, unele preferă să înregistreze dividendele de la societăţile în portofoliu la data de înregistrare, iar altele la momentul încasării efective a acestora.

Profitul SIF Moldova (SIF2) a înregistrat o creştere de 16,4 mil. lei în mai, astfel că după primele cinci câştigul societăţii a ajuns la 35,9 mil. lei.
SIF Transilvania (SIF3) a trecut pe profit după primele cinci luni ale anului, cu un câştig de 8,5 mil. lei şi un rezultat pozitiv de 10,6 mil. lei consemnat luna trecută.
Pe de altă parte, SIF Muntenia (SIF4) a înregistrat o pierdere de 4,5 mil. lei în luna mai, astfel că rezultatul obţinut în primele cinci luni s-a ridicat la numai 2,9 mil. lei. Activele nete ale SIF Muntenia au coborât cel mai mult în luna mai, respectiv cu 5,1% faţă de luna trecută, până la 1,62 mld. lei.