Să fii sănătos? Nimic mai simplu!

Autor: Ziarul de Duminica 16.06.2010

Christiaan Barnard

Ghidul inimii sănătoase

Editura Paralela 45

Christiaan Barnard, cel mai respectat chirurg cardiolog al lumii, va ofera formula proprie pentru o inima sanatoasa, bazandu-se pe o experienta practica de peste treizeci de ani. Christiaan Barnard a analizat fiecare domeniu esential al vietii omenesti si ne ofera o gama de strategii privind stilul de viata menite sa ne imbunatateasca sanatatea inimii.
Ghidul inimii sanatoase este o lucrare practica si directa, cu sfaturi usor de pus în aplicare: evitaţi dietele; consumaţi grăsimile adecvate; beti vin rosu; radeţi cat mai des; petreceti mai mult timp cu prietenii; faceti sex în mod regulat. In 1967, profesorul Christiaan Barnard a devenit un pionier al chirurgiei moderne, cand a efectuat prima operatie de transplant de inima. De atunci, a salvat peste 150 de vieti cu ajutorul operatiilor pe cord. In 1998, el a înfiinat Fundatia Barnard, al carei scop este sa furnizeze consiliere in probleme de planning familial si ajutor medical pentru copiii bolnavi.

Cartea apare în colecţia "Practic". Traducere din limba engleză de Otilia Tudor.

Preot Iov Burlacu

Reţetarul de la Neamţ.

Leacuri din grădina mânăstirii spre folosul credincioşilor

Editura Paralela 45

Ediţie îngrijită de Fabian Anton, după un text întocmit de Arhim. Ioanichie Bălan. Cu o evocare a autorului de Arhim. Ioanichie Bălan şi Pr. Gamaliil Păvăloiu şi un duhovnicesc îndreptar de Arhim. Cleopa Ilie, Ierom. Mihail Stanciu, Schiarhim. Andronic Popovici. Monahul de la Mănăstirea Nemţ Iov Burlacu a trăit între 1905 şi 1941. "Dar sa intoarcem privirea gandului nostru si spre lumea florilor si a ierburilor de pe pamant. Si de felurimea insusirilor cu care Ziditorul le-a împodobit, minunandu-ne, de marea Lui intelepciune sa ne intrebam pe noi: Cum isopul, amestecat cu otet, durerea de dinti o vindeca, iar radacinile de cicoare, de fumarnita si de papadie, pe ficatul bolnav si pe galbinare le tãmãduieste; cum frunzele de afin pe cei ce sunt bolnavi de diabet ii tamaduieste, iar ceaiul de albastrele amestecat cu frunze de mesteacan si cozi de cires este de mare folos la cei ce sufera de incuierea udului; cum anghinarea este buna pentru ficat si arnica pentru ragusealã si cicatrizarea ranilor; cum brusturul este de folos la cei ce au boli de piele, iar chimenul combate inflamatiile intestinelor si colicile si regleazã functiile stomacului celui slabit; cum cicoarea este vindecatoarea bolilor de ficat, de vezica si de rinichi, iar cimbrul se face leac pentru bronsite si tuse.
Apoi, coada-calului, coada-racului si coada-soricelului la diferite boli sunt de mare folos. Frunzele de podbal pe tusa, pe raguseala si pe silicoza le vindeca, iar matasea de porumb si cojile de cires pe bolile de rinichi. Roinita inlatura gazele din stomac, rostopasca alina durerile de la ficat si floarea de salcam arsurile de stomac. Schinelul ajuta sucul gastric si mareste pofta de mancare, socul ajuta la gripa si la bolile de rinichi, iar sovarvul calmeaza bronhiile si este bun pentru astm si tuse. Sunatoarea cicatrizeaza ranile din arsuri si tamaduieste inflamatiile gingiilor si durerea de dinti, talpa-gastii ajuta la ameliorarea bolilor de inima, iar tataneasa vindeca ulcerul si alte multe boli tamaduieste."

Cartea a apărut în colecţia "Practic".