S-a deschis sezonul estival al artelor

Autor: Lucian Vasilescu 16.06.2010

Mediafax Foto - Best of, ediţia a III-a

Mediafax Foto, liderul pieţei româneşti de fotografie de presă, a deschis, din 8 iunie, o expoziţie în aer liber, pe gardul Muzeului Naţional de Artă al României. Sunt expuse 50 de imagini dintre cele mai bune fotografii de presă ale anilor 2008 şi 2009 (foto 1).

Timp de o lună, în perioada 8 iunie - 4 iulie, oricine va trece pe Calea Victoriei prin dreptul Muzeului Naţional de Artă al României va putea vedea 50 de imagini reproduse pe panouri de mari dimensiuni, la o calitate grafică excepţională.

O expoziţie fără bilet de intrare şi program non-stop de vizitare, "Mediafax Foto - Best of 2008/2009" redă evenimente de primă pagină, dar şi fragmente memorabile de viaţă. De la summitul NATO din Bucureşti la protestul muncitorilor chinezi din faţa Ambasadei Chinei, de la mitingurile electorale din toamna anului trecut la sărbătorile populare de 1 Mai, de la Noaptea Muzeelor şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu la încleştările din competiţii sportive - toate acestea se regăsesc în expoziţie prin imagini care dezvăluie un unghi inedit de a privi evenimentele. Imagini ale unor personalităţi ca Herta Müller sunt completate de portrete ale unor oameni necunoscuţi, surprinşi în momente de răscruce.

La fotografiile din România se adaugă o serie de imagini realizate de fotoreporteri sau colaboratori ai Mediafax Foto în Statele Unite ale Americii imediat după alegerea preşedintelui Barack Obama, în Kosovo în momentul proclamării independenţei provinciei faţă de Serbia, în Irak, Zimbabwe şi Ucraina.

Laurenţiu Ulici, 10 ani de posteritate

Biblioteca municipală "Laurenţiu Ulici" din Sighetul Marmaţiei, str. Iuliu Maniu nr. 31, cod poştal: 435500, jud. Maramureş ii invită pe toţi cei care doresc să contribuie la editarea unui Caiet comemorativ ("Laurenţiu Ulici - 10") să trimită, până pe data de 15 septembrie 2010, pe adresa bibliotecii, un text inedit, evocativ sau analitic (inclusiv fotografii) despre omul Ulici sau despre opera lui. Adresa de email: blu@bmsighet.ro sau vancea.echim@gmail.com. În luna noiembrie a acestui an se împlinesc 10 ani de la trecerea în nefiinţă a celui care a fost criticul şi istoricul literar, preşedintele USR şi senatorul Laurentiu Ulici.

Anul României în Polonia a debutat miercuri, 9 iunie, la Varşovia

Miercuri, 9 iunie, a început la Varşovia Festivalul Culturii Române (organizat de Institutul Cultural Român, foto 2), o formulă de succes testată de ICR la Cracovia anul trecut şi în urmă cu doi ani. În 2010, publicul polonez va avea ocazia să cunoască, îndeaproape, cultura română, în diferitele sale manifestări, nu printr-un singur festival, ci prin patru, parte a unui proiect mai amplu intitulat Anul României în Polonia. Astfel, printr-un format concentrat, divers şi cu foarte bună expunere mediatică, ICR Varşovia îşi propune să mobilizeze un public cît mai numeros, căruia să îi ofere accesul nemediat la diversitatea culturii române, răspunzînd celor mai diferite şi sofisticate gusturi.

Punctele forte ale programului sunt spectacolele Tetrului Masca şi concertele Cvartetului Transilvan şi ale trupei Shukar Collective. Cele 20 de evenimente programate în cadrul manifestărilor se desfăşoară în perioada 9 - 20 iunie.

O vară de neuitat la Sibiu

Teatrul Naţional sibian "Radu Stanca" le oferă iubitorilor de teatru o stagiune de vară care se va derula până pe 31 august 2010 şi va consta în seri speciale de spectacole, dedicate atât publicului local, cât şi turiştilor. În cadrul stagiunii de vară, publicul se va reîntâlni cu spectacole precum "Faust" după J.W. Goethe, regia Silviu Purcărete, "Un tramvai numit Popescu" (foto 3: Scott Eastman), scenariu dramatic de Gavriil Pinte după opera antumă şi postumă a lui Cristian Popescu, regia Gavriil Pinte, "Ghidul copilăriei retrocedate" de Andrei Codrescu, Gavriil Pinte şi Florentina Mocanu, regia Gavriil Pinte sau "Cum s-a lecuit suferinţa domnului Mockinpott"/ "Wie Herrn Mockinpott das Leiden Ausgetrieben Wird" de Peter Weiss, regia Szabo K. István, la Secţia Germană.

Biletele s-au pus în vânzare online, pe www.sibfest.ro, şi la Agenţia Teatrală din Sibiu (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), deschisă de luni până vineri, între orele 11.00 şi 16.00.

Doua umbre în Noaptea Alba a Galeriilor

Doua artiste internationale s-au intalnit in proiectul SHADOWS / UMBRE la Galeria MORA din Capitală in Noaptea Alba a Galeriilor (11-12 iunie, foto 4). Fotografiile si instalatiile au fost aduse impreuna de Nora Adwan, artista britanica (traieste si lucreaza in Berlin) si Athanasia Panagea, artista din Grecia.
SHADOWS / UMBRE face parte din seria proiectelor de artă vizuală din cadrul programului expozitional MORA 2010. Propuse si create de artisti romani si internationali, proiectele au fost selectate in urma Apelului de proiecte lansat de Fundatia MORA in cursul anului 2009. Programul expozitional MORA 2010 face parte din seria de programe dezvoltate in vederea sprijinirii artei si artistilor romani, prin asigurarea si acordarea de oportunitati, prin oferirea unui cadru de expunere si prin mijlocirea unui dialog intre expresii si practici artistice diferite, ca parte a scenei nationale si internationale. Expoziţia va rămâne deschisă până la data de 30 iunie.

Caruselul muzicii vieneze

Bucharest Music Film Festival (a V-a ediţie consecutivă) aînceput sâmbătă, 12 iunie, pe acorduri de muzică vieneză, înPiaţa "George Enescu" (Ateneul Român). Locaţia este deschisă între 11.00 şi 23.00 în fiecare zi a manifestării iar accesul este gratuit. Programul artistic este disponibil pe site-ul www.arcub.ro. Festivalul se încheie la 20 iunie.

"De la poetic la poezie" - a patra ediţie a Festivalului franco-englez de poezie la Paris

Duminică, 13 iunie şi marţi, 15 iunie, Institutul Cultural Român de la Paris a găzduit a patra ediţie consecutivă a Festivalului franco-englez de poezie organizat împreună cu revista la Traductièreşi, în acest an, în parteneriat cu cinematograful Le Balzac din Paris şi Festivalul internaţional de film experimental de la Baia Mare.

Tema ediţiei din 2010 - "De la poetic la poezie " - a invitat poeţii şi artiştii să exploreaze raporturile dintre "poetic", ca trăsătură a existenţei şi cotidianului, şi "poezia" trăită şi scrisă de poeţi.

La această ediţie au participat poeţii Linda Maria Baros (România), Gabriellle Althen (Franţa), Arnau Pons (Catalonia) precum şi Katia Danilă, directoare a Institututlui Cultural Român de la Paris, Raül David Martínez, director al Institutului Ramon Lull din Paris, Jacques Rancourt, poet şi director al Festivalului franco-englez de poezie şi Wanda Mihuleac, director al editurii TranSignum.

Expozitie Ana Cioclov la Budapesta

De joi, 17 iunie, ICR Budapesta găzduieşte la sediul său expoziţia "Mătase, creion, acuarelă"a artistei Ana Cioclov. Sunt expuse acuarele, grafică, schiţe de design vestimentar, costume şi ilustraţie de carte. În cadrul aceluiaşi eveniment a fost lansat volumul de proză al artistei în limba maghiară, "Selyemlétra" ("Scara de mătase"), Ed. CosmopolitanArt, 2009, în traducerea scriitoarei Pongracz P.Maria, prezentă la această manifestare.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 17 iunie - 30 septembrie 2010.

Cocktail Shakespeare la Timişoara

Sâmbătă, 19 iunie, la ora 19.00, în sala Teatrului German de Stat din Timişoara, va avea loc premiera spectacolului "Shaking Shakespeare" (foto 5), o pastorală tragico-comico-istorică după William Shakespeare, de Lia Bugnar. Aceasta este ultima premieră a stagiunii 2009/2010 la Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) şi în acelaşi timp montarea cu numărul 400 din istoria instituţiei.

Scena germană timişoreană a colaborat la acest proiect cu unii dintre cei mai apreciaţi creatori din teatrul românesc actual: direcţia de scenă a fost încredinţată regizorului Radu-Alexandru Nica, de la Teatrul Naţional din Sibiu, decorul şi costumele sunt creaţia scenografului Dragoş Buhagiar, muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea, coregrafia este realizată de Florin Fieroiu, în vreme ce pentru conceptul video semnează Daniel Gontz. Interpretează actorii Peter Papakostidis, Radu Vulpe, Dirk Linke, Rareş Hontzu, Ioana Iacob, Ramona Olasz, Olga Török, Ida Jarcsek-Gaza şi Alex Halka.

Demersul regizoral are la bază ideea lui Radu-Alexandru Nica de a crea un spectacol centrat pe motivul puterii, astfel cum se regăseşte acesta în cele mai diverse ipostaze în textele lui William Shakespeare, un rol important revenind în construcţia spectacolului elementelor specifice teatrului contemporan de mişcare. Astfel, versiunea scenică realizată de Lia Bugnar a stat la baza unui spectacol a cărui unitate nu este alterată de recurgerea la izvoare atât de diferite din creaţia dramaturgului. Pretextul desfăşurării acţiunii este dat de scena teatrului în teatru din piesa "Hamlet", în care actorii invitaţi repetă de această dată pasaje din diversele piese ale marelui Will. Următoarele reprezentaţii ale acestui spectacol vor avea loc duminică, 20 iunie 2010, ora 19, ş ivineri, 25 iunie 2010, ora 19, la sala Teatrului German de Stat din Timişoara.

Rockerul Serj Tankian desanteaza in Romania


Unul dintre cei mai neconventionali frontmeni ai rock-ului, solistul trupei System Of A Down, Serj Tankian (foto), concerteaza pe 14 august la Sibiu in cadrul primului sau turneu solo, Elect The Dead. Compozitia mini-orchestrei alaturi de care va aparea pe scena este formata din patru viori, patru violoncele si doua cornuri franceze, fiind similara celei cu care s-a prezentat recent la festivalul german Rock Am Ring.