Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc poate tăia salariile şi pensiile

Ziarul Financiar 15.06.2010

Guvernul Boc a fost ieri pe buza prăpastiei: doar opt voturi i-au mai lipsit opoziţiei să trântească Executivul.



Guvernul premierului Emil Boc s-a aflat aseară la doar opt voturi de cea de-a doua demitere a sa de către Parlament - prima petrecându-se pe 13 octombrie 2009 - ceea ce arată cât de fragilă şi complicată va fi situaţia sa viitoare, în condiţiile în care nu s-a bucurat nici măcar de întreg sprijinul propriului partid PDL.

Moţiunea a fost respinsă cu 228 de voturi "pentru" şi 197 "împotrivă", în condiţiile în care PSD şi PNL aveau nevoie de 236 de voturi pentru a demite guvernul, dar doar 212 parlamentari - ceea ce înseamnă că restul de voturi "pentru" au venit dinspre arcul guvernamental.

Analiştii economici au reacţionat pozitiv la respingerea moţiunii, însă avertizează că măsurile de reducere a cheltuielilor publice care vor intra în vigoare în urma votului din Parlament nu sunt suficiente, întrucât economia are nevoie de investiţii pentru a-şi reveni.

Mai există un hop, pentru că legile austerităţii care sunt considerate adoptate de Parlament fără alte discuţii în urma respingerii moţiunii vor trece şi prin filtrul Curţii Constituţionale, sesizată deja de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie.

"Dacă măsurile de austeritate vor fi implementate, partea bună este că deficitul bugetar se va încadra în ţinta stabilită şi ne vom întoarce mai repede la un nivel sustenabil. Partea negativă se va reflecta într-un impact asupra evoluţiei economiei, în condiţiile în care scăderea venitului disponibil al populaţiei se va resimţi în consumul privat. Astfel, revenirea economiei va fi mai lentă, dar mai sănătoasă, bazată mai mult pe investiţii şi astfel pe producţie şi nu pe consum", a comentat Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

În această lună au expirat mandatele a trei din cei nouă judecători de la Curtea Constituţională. Preşedintele a numit un judecător, iar PDL a reuşit luni, după un scandal monstruos, să-şi impună cele două candidaturi - una din partea Senatului şi alta din partea Camerei.

Având, aşadar, pe cei trei noi judecători, cel puţin aparent, de partea sa, PDL poate spera în bunăvoinţa Curţii.

În acest moment la Curte sunt patru judecători numiţi la propunerea PSD sau a lui Ion Iliescu, unul este al UDMR, un altul este numit la propunerea PNL, în vreme ce doi sunt numiţi la propunerea PDL şi unul la cea a lui Traian Băsescu.