Pragul la SIF-uri intră în vacanţă. Dezbaterile se vor relua în toamnă

Autor: Roxana Pricop 14.06.2010

Deputaţii susţin că nu mai e timp şi au amânat pentru luna septembrie dezbaterea proiectului legislativ de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri, blocat de peste trei luni pe masa Comisiei de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor. Vacanţa parlamentară începe pe 1 iulie.



La începutul acestui an, proiectul de majorare a pragului de deţinere de la 1% la 5% la SIF-uri a intrat pentru a fi dezbătut în Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor, însă nici până în prezent deputaţii nu au elaborat un raport pe marginea iniţiativei legislative.

În acest interval de timp, membrii Comisiei au susţinut că au purtat discuţii cu principalii actori de pe piaţa de capital privind modificările legislative, au aşteptat derularea Adunărilor Generale la SIF-uri de la finele lunii aprilie, iar în momentul de faţă aşteaptă un nou punct de vedere din partea Guvernului. Anul trecut, Guvernul a respins eliminarea pragului la SIF-uri, proiectul de atunci nu făcea însă referire la majorarea până la 5%, ci la eliminarea pragului.

"Sperăm ca până la finele sesiunii parlamentare Comisia de buget să întocmească un raport pe marginea proiectului. Nu mai este însă timp pentru ca proiectul să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor până pe 1 iulie, astfel că discuţiile se vor relua în septembrie. În momentul de faţă aşteptăm un nou punct de vedere din partea Guvernului. Nu este normal să emită Comisia de buget un raport favorabil, în condiţiile în care Guvernul a respins proiectul anul trecut", a spus Adrian Niţu, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Deputatul a motivat intervalul lung de timp în care proiectul a stat blocat la Comisia de buget prin faptul că Comisia a avut alte priorităţi, precum modificarea Codului fiscal sau a Ordonanţei 81/2007.

"Proiectul de lege a stat prea mult la dospit în Comisia de buget. Voi discuta cu preşedintele Comisiei pentru a-mi explica de ce s-au blocat discuţiile", a spus senatorul Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Anul trecut, senatorul Ovidiu Marian estima că aprobarea proiectului nu ar trebui să dureze mai mult de câteva luni.

Când a fost iniţiat în urmă cu un an, proiectul de lege propunea eliminarea pragului de deţinere, pentru ca în toamna anului trecut Comisia juridică a Senatului să îl modifice prin introducerea unui amendament: ridicarea pragului de la 1% la 5%.

Deşi a suferit modificări faţă de formula iniţială, proiectul de lege a entuziasmat peste măsură investitorii anul trecut, fiecare aviz sau raport favorabil primit regăsindu-se în piaţă printr-o creştere accelerată a cotaţiilor celor cinci SIF-uri. Fluctuaţiile zilnice înregistrate de SIF-uri anul trecut au urcat şi până la 5%. Anul acesta însă, din cauza amânărilor, dar şi a revenirii crizei financiare, acţiunile SIF-urilor au pierdut din atractivitate, înregistrând performanţe mai slabe decât restul pieţei. În 2010, indicele BET-FI s-a depreciat cu 19%, în condiţiile în care BET, principalul indice al Bursei, a crescut cu 1%, iar indicele BET-C, al tuturor acţiunilor, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 4%.

Majorarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% le-ar putea permite investitorilor mari să acumuleze pachete mai mari de acţiuni SIF şi să câştige locuri în consiliile de administraţie pentru a se implica mai activ în administrarea activelor acestora. Până acum, limita de deţinere de 1% le-a permis şefilor SIF, mulţi dintre ei aflaţi la conducere încă de la înfiinţarea societăţilor, să le administreze aproape fără niciun control din partea acţionarilor. De altfel, preşedinţii SIF au fost cei care s-au opus cel mai mult eliminării sau majorării pragului.