BP a pierdut aproape jumătate din valoare din aprilie până acum

Autor: Catalina Apostoiu 10.06.2010

Valoarea acţiunilor companiei britanice petroliere BP a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani pe bursa londoneză pe fondul nemulţumirii în creştere exprimate de Statele Unite cu privire la eşecul acesteia în a stopa scurgerea petrolieră cauzată de un accident la o platformă petrolieră în luna aprilie, conform Bloomberg.

Acţiunile BP au pierdut la deschiderea bursei londoneze 12%, înainte de a recupera o parte din pierderi, tranzacţionându-se la 3,71 lire sterline. Nivelul este cu 45% mai scăzut decât cel atins pe 20 aprilie, ziua în care s-a produs dezastrul petrolier din Golful Mexic. Capitalizarea companiei a ajuns la 70 de miliarde de lire sterline (84,5 mld. euro).

Cuvinte aspre de la Obama

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi politicienii americani îşi înăspresc tonul cu privire la BP, în condiţiile în care compania se luptă să stopeze deversarea. Oficiali americani au cerut BP să suspende plata dividendelor, iar Obama a declarat că l-ar fi demis pe CEO-ul Tony Hayward dacă acesta ar fi fost subordonatul său. BP a anunţat ieri că rămâne o companie puternică, în pofida acestei situaţii.

"Atacurile au fundamente politice. Statele Unite trebuie să realizeze că are nevoie ca BP să supravieţuiască pentru a redresa situaţia", a declarat Jason Kenney, analist în cadrul ING Wholesale Banking.

Capitalizarea de piaţă a BP este acum mai scăzută decât cea a Total, rivala cu sediul la Paris a companiei. "Compania nu găseşte niciun motiv care să justifice actuala mişcare a preţului acţiunilor sale", au declarat oficialii companiei britanice.

Obligaţiunile BP şi contractele swap pe riscul de credit se tranzacţionează ca şi când compania şi-ar fi pierdut ratingul investment grade în contextul creşterii costurilor legate de scurgerea petrolieră. Costul de protecţie a 10 milioane $ din datoriile BP timp de un an prin contracte swap aproape s-a dublat, la 512.000 de dolari, comparativ cu 290.000 dolari pe 30 aprilie.

Conform Standard Chartered Bank, costurile pe care BP le-ar putea suporta în legătură cu deversarea ar urma să se ridice la 40 mld. dolari (33,5 mld. euro).

BP îşi arată punctele forte

Fluxurile de capital peste aşteptări, nivelul scăzut al îndatorării şi activele companiei îi conferă acesteia "o capacitate şi flexibilitate semnificativă în a face faţă costurilor legate de incident", se arată într-o declaraţie a BP.

Compania a cheltuit până acum 1,5 miliarde $ pentru a curăţa curgerea de petrol.

Primarul Londrei Boris Johnson şi-a exprimat îngrijorarea că accidentul începe să afecteze întreaga imagine a Marii Britanii, şi nu numai a BP, în Statele Unite, conform BBC News. "Mi-aş dori să văd puţin calm în analizarea soluţiilor de redresare a situaţiei", a declarat Johnson.

În acelaşi timp, reprezentanţii industriei britanice s-au declarat alarmaţi de discursul din ce în ce mai agresiv cu privire la BP adoptat de preşedintele american şi au avertizat că atacurile asupra companiei petroliere ar putea afecta relaţiile transatlantice, scrie Financial Times.

Referinţele repetate ale unor politicieni americani la "British Petroleum", care nu mai este numele companiei britanice din anul 1998, au alimentat temeri privitoare la o campanie mai amplă împotriva companiilor britanice.

Richard Lambert, director general al CBI, grupul angajatorilor britanici, a declarat că atacurile preşedintelui american "reprezintă în mod evident un motiv de îngrijorare".

Conform acestuia, strategia Casei Albe în această situaţie nu este una potrivită.

"BP reprezintă o parte vitală din infrastructura de energie a Statelor Unite. Astfel, soliditatea BP este în interesul Statelor Unite, ca şi al întregii lumi."