Street Delivery scoate iar lumea în stradă

Autor: Ziarul de Duminica 10.06.2010

S-a mai întâmplat şi anii trecuţi, dar n-a fost de ajuns. În 2010, la această ieşire în stradă vor lua parte probabil mai multe, mult mai multe persoane. A cincea ediţie Street Delivery se va desfăşura în intervalul 11-13 iunie, pe strada Arthur Verona din Bucureşti. Şi în acest an există toate secţiunile ştiute ale evenimentului: arhitectură, muzică, film, teatru, performance, expoziţii, workshop-uri, evenimente dedicate copiilor.

Demarat de Ordinul Arhitecţilor din România şi de Fundaţia Cărtureşti în 2006, Street Delivery îşi propune să transforme strada Arthur Verona într-un traseu cultural-pietonal ce leagă Grădina Icoanei de Grădina Cişmigiu, după cum este prevăzut în Planul Urbanistic Zonal "Trasee culturale: Str. Arthur Verona - Str. Icoanei", care a fost validat având la bază un regulament de urbanism.

Ca în fiecare an, timp de trei zile, strada Arthur Verona din Capitală va fi închisă pentru maşini şi deschisă pentru oameni. Toate activităţile culturale desfăşurate pe stradă în acest interval sunt un manifest viu prin care se atrage atenţia asupra oraşului ca responsabilitate comună a celor care îl locuiesc şi a celor care îl administrează. Street Delivery este un exerciţiu alternativ de locuire a spaţiului public, o platformă de promovare pentru iniţiative civice, sociale, culturale, artistice, definitorii pentru un Bucureşti european.

Strada Arthur Verona a fost aleasă datorită bogăţiei sale arhitecturale şi culturale. Atât strada, cât şi împrejurimile sale se bucură de o serie importantă de monumente: Şcoala Centrală, Blocul Aro, Biserica Anglicană, Casa Universitarilor, Hotel Ambasador; opere ale unor arhitecţi importanţi - Ion Mincu, Horia Creangă, Arghir Cullina, Duiliu Marcu, Paul Gottereau, Victor Stephănescu; teatre, săli de spectacol: Cinema Patria, Teatrul Nottara, Teatrul Ion Creangă - în total 2.300 de locuri pentru spectatori; artă monumentală, instalaţii în spaţiul public datorate unor sculptori merituoşi: bustul lui Gr. C. Cantacuzino de Ernest Dubois, basoleriefuri de Ion Jalea, Mac Constantinescu la Imobilul Cugir, Grigore Călinescu (lângă blocul ONT); parcuri istorice, arbori seculari în Grădina Icoanei, a Universitarilor, grădinile Casei Mincu şi cea a Casei Turnescu; săli de conferinţe, spaţii pentru expoziţii: Cărtureşti, Casa Magistraţilor, Centrul de Documentare al Ministerului Sănătăţii - 300 de locuri (200 mp); şcoli, instituţii de cultură, asociaţii profesionale: Facultatea de Litere, Uniunea Juriştilor, Ordinul Arhitecţilor din România.

Din 2006 şi până acum, Fundaţia Cărtureşti a dezvoltat o serie de proiecte care au generat argumente de creştere atât pentru consumul cultural, cât şi pentru calitatea produsului cultural. În afară de proiectul Street Delivery, dezvoltat în Bucureşti şi la Timişoara, care şi-a lăsat amprenta şi în mentalul colectiv, şi asupra spaţiului public - crearea pietonalei din jurul bisericii Anglicane; statuia-cişmea Maternitate a lui Virgil Scripcariu; banca din faţa Cărtureşti Verona etc. -, a organizat o serie de dezbateri în parteneriat cu Fundaţia SOROS, numite Transfer. Urban. Antropologii pe teme de actualitate socială; a donat cărţi către şcolile din Letea şi Maliuc şi către o comunitate din Africa; contribuie activ în proiectul Let's Do It Romania care îşi propune să colecteze deşeurile de pe întreaga suprafaţă a ţării şi sprijină micii meşteşugari autohtoni prin organizarea unei serii de târguri de autor.

Pe parcursul celor trei zile în care se închide strada pentru maşini, locuitorii oraşului se pot bucura de concerte, ateliere de olărit pentru copii, teatru, workshopuri, slow food, street art ş.a.m.d.