Guvernul da liber la rambursarea anticipata a creditelor de consum si ipotecare

Autor: Voican Razvan 09.06.2010

Un client caruia banca ii cere in continuare o dobanda de 9% la euro il va putea refinanta de la alta institutie de credit care cere doar 6%, platind un comision de cel mult 1% din suma achitata anticipat.



Revolutie pe piata bancara: clientii persoane fizice care au contractat in anii trecuti credite de consum sau ipotecare si sunt obligati de bancheri sa plateasca in continuare dobanzi net mai mari decat cele la creditele noi oferite acum vor putea sa-si refinanteze datoriile de la banci concurente platind un comision de rambursare anticipata de maximum 1% din suma ramasa de achitat.

Mai mult, in cazul creditelor cu dobanda variabila comisionul de rambursare anticipata va fi zero, potrivit unei ordonante de urgenta aprobata ieri de Guvern.

Daca pana acum clientii erau "prizonieri" in contractele de credit prin care bancile impuneau comisioane de rambursare anticipata discretionare, de 4 - 5%, de la toamna piata creditelor poate deveni concurentiala in adevaratul sens al cuvantului, iar debitorii vor avea mai multa libertate sa opteze pentru cele mai avantajoase conditii de pe piata.

Bancile au termen de trei luni de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial pentru a modifica prin acte aditionale contractele de credit existente.

Constatin Cerbulescu, presedintele Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, spune ca noile reguli privind atat rambursarea anticipata a creditelor, cat si standardizarea informatiilor pe care bancherii trebuie sa le prezinte solicitantului de credit inainte de semnarea contractului vor fi in beneficiul a circa opt milioane de consumatori.

Ordonanta de urgenta preia prevederile unei directive europene pentru eliminarea barierelor de pe piata comunitara a creditului, dar le si extinde in mod cu totul spectaculos prin aplicarea plafonului de 1% pentru comisionul de rambursare anticipata si la creditele ipotecare, si la creditele deja in derulare, indiferent daca sunt de consum sau pentru locuinte. Bancherii nu se asteptau la o asemenea forma a ordonantei care va putea antrena pierderi importante de venituri din comisioane si costuri cu realocarea fondurilor rambursate anticipat.

"Aceste prevederi reprezinta o exagerare si suntem surprinsi ca nu am fost consultati la nivelul ARB, desi noi am transmis mai multe puncte de vedere fundamentate. Noi nu ne opunem reglementarilor care sunt in linie cu cerintele europene, insa ordonanta incearca o fortare mergand pana la lucruri pentru care Comisia Europeana a avut o ratiune atunci cand nu le-a inclus in directiva", a comentat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele ARB.

n Bancherii ameninta

cu dobanzi mai mari - pagina 3