O companie italiana a finalizat o tranzactie de 1,2 milioane de euro in industria farma

Autor: Ioana David 09.06.2010

Compania farmaceutica Recordati Group a intrat pe piata romaneasca prin achizitia firmei ArtMed International SRL, cu activitati de marketing, in urma unei tranzactii de 1,2 mil. euro care a vizat pachetul integral de actiuni.

"Tranzactia are o componenta cash de 1,2 mil. euro, dar pretul final poate sa fie mai mare si depinde de veniturile generate in urmatorii sase ani de cinci produse din portofoliu", a spus Raniero Proietti, CEO al CapitalMind, firma care a intermediat deal-ul.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarul ArtMed International este omul de afaceri de orgine elvetiana Catto Francois - Pierre. El a dezvoltat afacerea dupa ce anterior a lucrat timp de mai multi ani in cadrul unor companii farmaceutice cum este Bristol-Myers Squibb. Firma a avut in 2008 o cifra de afaceri de 3,2 mil. lei (0,9 mil. euro). Potrivit lui Raniero Proietti, acest nivel reprezinta de fapt veniturile generate de serviciile de marketing, iar produsele pe care firma le are in portofoliu si pe care le promoveaza genereaza vanzari de peste 35 mil. euro.

Activitatea de marketing si promovare farmaceutica presupune ca o firma sa inregistreze si sa promoveze produsele unei alte firme, care fie nu are prezenta pe o anumita piata, fie doreste sa externalizeze aceasta activitate.

Tranzactia a fost demarata in ultima decada a anului 2009 si a fost finalizata in urma cu doua zile.

Aceasta tranzactie in domeniul medical se produce in conditiile in care in ultima perioada au existat mai multe deal-uri insa pe segmentul de clinici medicale si al distributiei de echipamente medicale.

In general, sectorul privat de sanatate este deosebit de activ pentru investitori pentru ca ratele de crestere se mentin ridicate.

Pe piata de medicamente, estimata la 1,9 mld. euro anul trecut, alte firme specializate in marketingul si promovarea medicamentelor sunt Romastru, PharmSwiss, Ewopharma, dar si o divizie a A&D Pharma. In primul trimestru, industria s-a mentinut pe plus, trend care s-ar putea pastra si in continuare.