Tarile cu deficite excesive nu mai scapa fara amenda

Autor: Cristina Rosca 08.06.2010

Guvernele statelor din zona euro au promis sa urmareasca mai atent bugetele nationale si sa introduca sanctiuni mai drastice pentru tarile care anunta deficite bugetare excesive, pentru a preveni repetarea crizei din Grecia, care a slabit moneda euro, scrie Bloomberg.

Ministrii de finante au cazut de acord sa amendeze statele care nu reusesc sa isi tina promisiunile privind reducerea deficitelor chiar si atunci cand acestea nu depasesc plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, impus statelor membre ale zonei euro. "Pana acum, nu s-au aplicat amenzi decat daca treceai pe rosu, adica depaseai limita de 3%", a spus Herman Van Rompuy, presedintele UE, dupa ce s-a intalnit cu ministrii de finante ai statelor din zona euro. "De acum inainte ai putea fi amendat si daca treci pe culoarea galbena la semafor."

Pentru a sustine inasprirea regulilor, ministrii au mai spus ca vor merge inainte cu reducerile de deficite bugetare si anul viitor, criticand abordarea Statelor Unite, care au mers pe ideea politicilor bugetare relaxate pentru a grabi revenirea economiei din cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit Pactului de Stabilitate si Crestere inspirat de Germania, statele cu deficite ce depasesc limita impusa pentru tarile din zona euro vor fi amendate cu 0,5% din PIB daca nu reusesc sa aduca deficitul in limite.

Niciun stat nu a fost amendat in cei 11 ani de viata ai zonei euro. Germania, care a creionat regulile in anii '90 si care le-a relaxat in 2005, este cea care doreste acum inasprirea lor, dupa ce guvernele europene au scos din buzunar 860 mld. euro pentru a tine in frau criza fiscala din Grecia.

Potrivit sistemului reconfigurat, fiecare guvern va prezenta perspectivele de crestere, inflatie, impozite si cheltuieli in primavara, cu circa sase luni inainte ca bugetele sa ajunga in parlamente.

Euro a pierdut 17% in acest an in raport cu moneda americana pe fondul crizei datoriilor care a expus slabiciunile uniunii economice si monetare. Cursul de schimb a ajuns la 1,1927 dolari pentru un euro.