Dupa ce au dus la caderea pietelor din Ungaria, oficialii ungari isi cer scuze pentru comentariile privind intrarea in default a Ungariei, numindu-le "nefericite"

Ziarul Financiar 05.06.2010

Secretarul de stat ungar Mihaly Varga a declarat ca guvernul isi poate finanta cheltuielile, comentariile recente privind o posibila intrare in default a Ungariei fiind numite de acesta drept "nefericite", informeaza Bloomberg.

Varga a facut declaratiile la o conferinta de presa sustinuta sambata la Budapesta, unde a prezentat concluziile la care a ajuns comisia insarcinata cu analiza cifrelor economice prezentate de guvernul anterior.

"Comentariile despre un posibil default sunt exagerate, iar daca acestea vin din partea colegilor nostri este pacat", a declarat Varga. "Situatia Ungariei este solida si tinta de deficit bugetar poate fi atinsa, dar trebuie sa elaboram masuri in acest scop.

Forintul ungar a cazut cu 4,8% fata de euro, in ultimele doua zile, cea mai slaba evolutie dintre 177 de monede tinute sub observatie de Bloomberg, dupa ce oficialii guvernamentali au declarat ca Ungaria ar putea repeta criza cu care s-a confruntat Grecia. Randamentul cerut de investitori pentru datoriile Ungariei a crescut vineri cu 149 puncte de baza sau 1,49 puncte procentuale la 468, conform indicelui JP Morgan Chase & Co, EMBI Global.

Varga declara la 21 mai ca o analiza a cifrelor oferite de fostul guvern a indicat un "numar alarmant de schelete" in dulapul fostului guvern. Conform declaratiilor facute de oficial la acea data, deficitul bugetar ar putea urca la pana la 7,5% din PIB in acest an.