Danske Bank - Guvernul ungar nu stie nimic despre modul de functionare a pietelor

Ziarul Financiar 05.06.2010

Comentariile facute de noul guvern de dreapta condus de partidul Fidesz in ultimele 24 de ore nu sunt doar nelinistitoare ci ne si arata ca guvernul nu are nicio idee despre modul de functionare al pietelor, a anuntat Danske Bank intr-un comunicat citat de publicatia ungara Portfolio.

Comentariile facute de vicepresedintii Fidesz Mihaly Varga si Lajos Kosa, ca si de Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al premierului Viktor Orban, sunt "foarte nelinistitoare pentru ca nu doar ca maresc temerile de pe piete cu privire la o posibila intrare in default a Ungariei, dar si pentru ca arata cat se poate de clar ca guvernul ungar intelege foarte putin modul de functionare al pietelor financiare".

"Mai mult, prin criticarea atat de puternica a guvernului anterior pentru apelul la FMI, ajungem sa ne intrebam daca nu cumva guvernul ungar planuieste sa renege acordul stand-by facut cu FMI si UE", se mai arata in comunicat.

In aceasta privinta, Lars Christensen, analist sef in cadrul Danske, a mentionat si ultimele declaratii ale premierului Orban care spunea ca nu doreste ca UE si FMI sa dicteze politica economica a Ungariei.

"Avand aceste elemente, comentariile lui Szijjarto cu privire la FMI sunt chiar mai nelinistitoare".

Analistul Danske considera ca in lumina comentariilor din ultima vreme, nu este de mirare iesirea de pe pietele locale a lichiditatilor. "Daca se dorea asigurarea stabilitatii financiare si economice nu trebuia sa se faca comparatii cu situatia Greciei, sa se vorbeasca despre default si (indirect) sa se puna sub semnul intrebarii acordul stand-by cu FMI", mai spune Christensen.