Prindem boardul FMI din 28 iunie doar daca se aplica masurile

Autor: Razvan Voican 03.06.2010

Romania trebuie sa poata raporta ca a inceput aplicarea efectiva a pachetului legislativ de austeritate pentru ca scrisoarea suplimentara de intentie sa poata intra in discutia boardului FMI in sedinta de pe 28 iunie, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

"Includerea pe ordinea de zi a boardului incumba intrarea in efectivitate a intregului pachet de masuri, respectiv depasirea prealabila a tuturor obstacolelor care ar putea aparea pe traseul legislativ. Trebuie sa avem publicate in Monitorul Oficial acte normative care sa spuna exact data intrarii in vigoare a masurilor si acestea sa produca efecte", a declarat Tanasescu pentru ZF.

El spune ca in acest moment data de 28 iunie pentru discutarea in board a situatiei acordului cu Romania este "tentativa" . "Sa vedem ce se intampla in saptamanile urmatoare. Insa odata ce asumarea raspunderii Guvernului in Parlament a fost programata pentru 7 iunie, eu am convingerea ca vom ajunge in board pe 28, iar urmatoarea transa din imprumut va fi eliberata si va ajunge in rezerva valutara de la BNR."

Tanasescu precizeaza ca in cazul in care pachetul de masuri va fi contestat la Curtea Constitutionala, FMI va astepta un aviz de legalitate din partea judecatorilor. Oficialul mai spune ca la nivelul Fondului exista preocuparea ca situatia tensionata din zona euro sa nu se rasfranga si asupra altor tari europene.