Coreenii de la Daewoo Mangalia cer garantii de stat de 68 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 03.06.2010

Coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, al doilea mare constructor de nave din lume, care detine cel mai mare santier naval romanesc, Daewoo Mangalia Heavy Industry (DMHI), ar putea beneficia de garantii din partea statului roman pentru un imprumut in valoare de 100 mld. woni (circa 68 mil. euro), potrivit Bloomberg.

Imprumutul, pe care coreenii il negociaza deja cu banci locale, ar urma sa finanteze operatiunile companiei. Santierul din Mangalia avea datorii cifrate la finele anului 2008 la 3,17 mld. lei (peste 750 mil. euro), care s-au majorat intre timp, in conditiile in care santierul a continuat sa acumuleze pierderi anul trecut. Ajutorul de stat vine in contextul in care DMHI este cel mai mare angajator din Constanta, cu peste 3.600 de angajati, care antreneaza afaceri importante si pe verticala. Conform acelorasi surse, partea coreeana, care de tine 51% din capitalul DMHI, vrea sa injecteze anul acesta in companie circa 170 mld. woni (115 mil. euro).

Exista zvonuri in piata conform carora statul, care detine restul de 49% din actiuni, ar putea sa nu participe la operatiune, din lipsa de bani, in con ditiile in care se chinuie in aceasta perioada sa reduca chel tuielile bugetare. "Actionarul majoritar intentio nea za sa majoreze capitalul social pentru a putea indeplini planul de afaceri asumat", au spus oficialii Daewoo Mangalia.

Santierul de la Mangalia vrea sa se detaseze ca lider anul acesta pe piata constructiilor navale din Romania, vizand o cifra de afaceri de (600 mil. dolari (442,8 mil. euro), in crestere cu 13,2% fata de anul trecut.

Afacerile bugetate in crestere ale Daewoo vin intr-o perioada in care ceilalti constructori de nave locali anticipeaza scaderi si de peste 50% a afacerilor in 2010 ca urmare a lipsei de comenzi. Anul trecut, afacerile Daewoo au reprezentat circa o treime din valoarea pietei.