Szarvadi s-a hotarat sa rascumpere Domo, pe o piata in scadere. Actualii actionari au nevoie de bani

Autor: Cristi Moga 03.06.2010

Omul de afaceri Lorand Szarvadi, care a vandut in 2007, in plin boom al consumului, pentru 62,5 mil. euro pachetul majoritar de actiuni la retailerul de electronice si electrocasnice Domo, incearca sa recastige controlul asupra companiei.

Szarvadi, 43 de ani, a facut in acest sens o oferta actionarului majoritar, fondul de investitii Trans Balkan Investments, pentru preluarea unui pachet de 61,8% din TechnomarketDomo. Valoarea ofertei nu a fost insa comunicata, insa valoarea de piata a companiei este probabil mai scazuta fata de 2007.

Aceasta este prima miscare de acest gen a unui antreprenor roman, care dupa ce a renuntat la controlul afacerii incearca sa redevina actionar majoritar. Szarvadi, care continua sa ocupe pozitia de director executiv al Domo, a declarat pentru Mediafax ca a facut o oferta de achizitie impreuna cu fondatorul firmei bulgare Technomarket, Nikolai Kitov, iar o eventuala achizitie ar putea avea loc si "cu ajutorul altor investitori". "Consiliul de administratie este in discutii cu actionarii minoritari ai TMD (TechnomarketDomo) in legatura cu o oferta indicativa si nesolicitata de a cumpara participatia de 61,8% detinuta de TBIL (Trans Balkan Investments) in TMD", se arata intr-un comunicat al fondului Trans Balkan, remis pe bursa de la Londra.

Fondul cauta bani pentru achitarea unei datorii de 17 mil. euro catre un fond din Oman si pentru dezvoltarea afacerii TechnomarketDomo in sud-estul Europei. Domo a inregistrat anul trecut cea mai mica scadere a vanzarilor din comertul cu electrocasnice, pana la 170 mil. euro, avand o retea de peste 130 de magazine. Piata de profil a continuat sa scada in primul trimestru din acest an, cu 25%, dupa un declin mai mare de 50% anul trecut.