Doosan IMGB a reintrat pe segmentul de echipament nuclear pentru prima data dupa ‘89

Autor: Adrian Ionut Cojocar 01.06.2010

Producatorul de echipament greu Doosan IMBG, controlat de grupul sud-coreean Doosan, a realizat primul echipament pentru centralele nucleare, produs dupa 1989, respectiv o virola destinata unei centrale aflate in constructie in Coreea de Sud.

Odata cu acest echipament compania spune ca va reintra pe acest segment de piata, pe care era prezenta in mod activ in perioada comunismului.

Doosan IMGB este fosta companie IMGB ai carei muncitori strigau pe strazile Bucurestiului la inceputul anilor '90 "Nu ne vindem tara".

"Inainte de Revolutie se muncea si de aia se facea si echipament nuclear. A trebuit sa vina coreenii sa ne invete din nou ce inseamna munca. Cam 7% din cifra de afaceri a noastra pe 2010 reprezinta echipamentele realizate pe segmentul nuclear si ne asteptam ca aceasta pondere sa creasca in viitor", a declarat Florin Antonescu, directorul de management al Doosan IMGB.

Pentru acest an, producatorul de echipament greu si-a bugetat afaceri de 100 mil. $, in crestere cu 10% fata de anul 2009. "Nevoia tot mai presanta de energie ieftina si curata si de reducere a emisiilor de carbon determina un numar crescand de state sa reconsidere energia nucleara", spune Jeog Jeon, CEO al Doosan IMGB.

Florin Antonescu spune ca Doosan IMGB nu a atins inca capacitatea maxima de productie si intentioneaza sa devina anul acesta profitabila, dupa ce anul trecut a reusit sa realizeze profit doar la nivel operational.

"Pentru inceput vom livra echipament nuclear in Coreea, dar vizam si extinderea pe piata din Europa si SUA. Probabil ideal ar fi sa atingem o cota de 20-30% din afaceri pe acest segment. Echipamentele pentru santierele navale au scazut, dar pe segmentul energetic comenzile sunt in crestere si pe partea de minerit si piata de constructii am avut comenzi mai mari anul acesta", a concluzionat Florin Antonescu.