Guvernul, BNR si bancile, fara sprijin pentru capitalul romanesc. Cum comentati?

Autor: Diana Tudor Stoica 30.05.2010

Companiile romanesti cad una dupa alta in insolventa, dar Guvernul si BNR sunt neputincioase in a sustine capitalul romanesc in fata bancilor straine.



Statul nu are nicio strategie de salvare a companiilor cu actionariat romanesc care intra in insolventa una dupa alta. Aceasta este concluzia analistilor financiari si a oamenilor de afaceri care se vad nevoiti sa ceara deschiderea procedurii de insolventa pentru reorganizare atunci cand nu mai gasesc nicio alta solutie.

"Pica in primul rand companiile romanesti care intra in contact direct cu consumatorul", sustine omul de afaceri Dan Sucu, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori locali, care controleaza grupul de firme Mobexpert.

Principalele zece companii aflate in acest moment in insolventa au afaceri care depasesc 850 de milioane de euro si 10.000 de angajati. Cele mai multe dintre acestea fie au ca principala activitate retailul, fie s-au extins puternic prin dezvoltarea unei retele de magazine, in aceste categorii numarandu-se atat Leonardo, cel mai mare retailer de incaltaminte si marochinarie de pe plan local, cat si retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo, si retelele de hipermarketuri Pic, Trident si Spar.

Acesta este si cazul Diverta, lant de 62 de magazine controlat de omul de afaceri Octavian Radu, unul dintre cei mai importanti retaileri de carte de pe piata romaneasca si care a cerut recent intrarea in insolventa. Din datorii de peste zece milioane de euro, la afaceri de 30 de milioane de euro inregistrate in 2009, Diverta are credite bancare de 8,5 milioane de euro, jumatate dintre acestea fiind credite de investitii. Decizia lui Octavian Radu de a intra in insolventa a reverberat in mediile de afaceri romanesti, omul de afaceri fiind unul din cei mai activi in ultimii ani.

"Am luat aceasta decizie avand in vedere o reorganizare care sa conduca la fortificarea structurii si eficientizarea businessului actual. Consideram ca modelul de afaceri al Diverta este viabil, insa conjunctura actuala a pietei, coroborata cu inflexibilitatea dezvoltatorilor a dus la problemele de cash-flow actuale" , declara Amalia Buliga, CEO-ul Diverta, la anuntarea deciziei de intrare in insolventa.

Diverta este insa un caz fericit in conditiile in care bancile cu care aceasta lucreaza au oferit o gratiere de cateva luni dupa ce compania a cerut reesalonarea datoriilor, potrivit reprezentantilor companiei, in timp ce majoritatea companiilor se lovesc de refuzul refinantarii datoriilor din partea bancilor.

In aceste conditii, se pune intrebarea ce folos au rezervele de 30 de miliarde de euro ale Bancii Nationale a Romaniei, la un nivel record, daca acestea nu ajuta cu nimic companiile cu capital romanesc sau zecile de mii de persoane afectate in urma intrarii in insolventa a acestora?

"Romania da dovada de incapacitate de a se administra. Pentru a veni cu un set de propuneri ai nevoie de un sistem si de oameni adecvati. Noi de doi-trei ani nu am facut nimic. Nu vad un scenariu care ar putea sa schimbe lucrurile. De aceea, cred ca in continuare vom vedea insolvente ale afacerilor cu actionariat romanesc", declara Matei Paun, analist financiar, managing partener al bancii de investitii BAC Investment.

Daca in 2009 lantul insolventelor a fost construit majoritar de companii romanesti din retail, anul acesta producatorii din industria alimentara sunt in principal afectati de lantul datorii neplatite - creante neincasate.

Doar in industria mezelurilor, cinci producatori de marime medie au intrat in ultimul an in insolventa, printre care si compania Medeus din Capitala, producatorul de mezeluri din vanat Stenyon sau Crimbo Prod Carn, afacerea fondata de Cristi Borcea - finantatorul Dinamo, ca urmare a lipsei de lichiditati. Nici industria lactatelor nu a fost ocolita, Brailact, unul dintre principalii producatori locali de lactate, fiind de asemenea in insolventa pentru reorganizare.

"Bancile nu mai finanteaza. Daca o banca renunta la un distribuitor, nicio alta banca nu mai vrea sa preia acel distribuitor. Acum bancile curteaza clientii cei mai sustenabili, care nu prezinta riscuri", spune Andi Dascal, directorul general al Prodvinalco, unul dintre pricipalii producatori cu actionariat romanesc din industria locala a bauturilor alcoolice.

Majoritatea producatorilor sustin ca bancile din Romania acorda foarte greu noi linii de credit, comparativ cu ceea ce se intampla in alte tari europene. Acest aspect ar putea fi justificat de faptul ca peste 80% dintre bancile care opereaza in Romania au actionariat strain.

"Bancile acorda credite cu dobanda de 20% in lei agricultorilor romani, in timp ce in Ungaria sau Polonia agricultorii au acces la credite cu dobanda de 6%", declara Raul Ciurtin - presedintele si actionarul celui mai mare producator de lactate cu actionariat romanesc, Albalact, companie cu afaceri anuale de 53 de milioane de euro. In plus, el a adaugat ca fermierii romani nu vor putea sa dezvolte ferme mari pe plan local, deoarece nu sunt suficient de eficienti, nu au acces la finantare bancara si sunt slab sprijiniti de stat.

Matei Paun, managing partener al bancii de investitii BAC Investment, sustine ca guvernul ar trebui sa impuna o relaxare mai accentuata a politicii monetare si sa dea drumul la cateva proiecte de infrastructura pentru a da un impuls economiei.

"Problema Romaniei este in primul si in primul rand politica, deoarece avem un sistem politic relativ inchis. Solutii exista, dar nu sunt implementate. De aceea, sunt sanse de peste 50% ca in urmatoarele sase - opt luni sa vedem o crestere a TVA-ului si a cotei unice", a mai adaugat analistul financiar, mentionand ca daca masurile anuntate recent de guvern vor fi aprobate in forma actuala, acestea vor avea in mod sigur un efect direct asupra scaderii consumului.

Diverta

Leonardo

Pic

Flamingo