Criza il ameninta si pe Mickey Mouse: Disneyland Paris nu mai face fata datoriilor

Ziarul Financiar 30.05.2010

Compania Euro Disney, care administreaza parcul de distractii Disneyland, de la periferia Parisului, este in pericol de a-si incalca angajamentele financiare in urmatorii trei ani, in conditiile in care calendarul platilor se bazeaza pe estimari facute inainte de criza, iar recesiunea a afectat puternic incasarile, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Euro Disney mai are de platit 1,9 miliarde euro (1,6 miliarde lire) din datoriile angajatep entur constructia Disneyland Paris. Compania a facut in anul fiscal incheiat la 30 septembrie 2009 un profit operational de 26,4 milioane euro, la venituri de 1,2 miliarde euro, insa costul datoriei, de 89,2 milioane euro, a lasat operatorul cu o pierdere neta de 63 milioane euro.

Managerul contului de lichiditati al Euro Disney, Olivier Becker de la Oddo Securities, spune ca firma nu si-a achitat integral angajamentele din 2009 si risca sa nu-si poata plati datoriile nici in urmatorii ani. "Cu cat inaintam in 2010, 2011 si 2012, sunt tot mai sigur ca isi vor incalca angajamentele. Acestea se bazeaza pe anumite tinte de EBITDA care au fost calculate fara a tine cont de criza financiara", afirma analistul.