Forumul de Afaceri Romano-Turc: Economiile Romaniei si Turciei sunt complementare si nu concurentiale

Autor: Andreea Neferu 28.05.2010

Investitorii turci se asteapta ca valoarea schimburilor comerciale bilaterale intre Turcia si Romania sa creasca puternic anul acesta, dupa ce anul trecut s-au redus cu circa 40%, de la 7,5 mld. dolari in 2008 la 4,5 mld. dolari in 2009. "Romania este cel mai important partener comercial al Turciei din regiunea Balcanilor si trebuie sa dezvoltam in special potentialul energetic si turistic", a declarat Mustafa Yardimci, presedinte al Bursei de Marfuri Edirne si membru al comitetului executiv al Uniunii Camerelor si Burselor de Marfuri din Turcia, in cadrul Forumului de Afaceri Romano-Turc. "Romania si Turcia trebuie sa aprecieze avantajele reciproce si sa inteleaga ca economiile noastre sunt complementare si nu concurentiale", a spus si Sadullah Ergin, ministrul de justitie al Turciei.

Turcia este unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei, ocupand locul al patrulea in ceea ce priveste volumul de exporturi si pozitia a zecea in privinta importurilor. In primele doua luni ale anului, Romania a inregistrat un excedent comercial in relatia cu Turcia de circa 66 mil. euro, potrivit Institutului National de Statistica.

Forumul de Afaceri Romano-Turc organizat astazi la Bucuresti reuneste, pe langa reprezentanti ai autoritatilor, si o serie de oameni de afaceri din cele doua tari.