Racaru: Daca ar fi coerenta in actul de guvernare, ar fi mai usor sa facem investitii

Autor: Mirabela Tiron 27.05.2010

Gheorghe Racaru, directorul de strategie si dezvoltare al grupului controlat de Nelu Iordache, care cuprinde compania de constructii Romstrade, operatorul aerian low-cost Blue Air, firma de taxi aerian Direct Aero Service si alte companii, spune ca anul acesta grupul va realiza investitii de 25 de milioane de euro in dezvoltare, nivel similar cu cel de anul trecut, in conditiile dificile de pe piata.

"Daca ar fi insa coerenta in actul de guvernare si nu ar mai fi aceasta "distractie" zi de zi in politica, am putea sa realizam investitii mai usor si sa ne dezvoltam", a declarat Racaru, care a intrat in grupul patronat de Iordache in 2004, cand a preluat conducerea companiei aeriene Blue Air.

Anul trecut, doar companiile Romstrade si Blue Air i-au adus lui Nelu Iordache incasari de aproape 500 mil. euro, avand 2.500 de angajati. "Anul acesta am bugetat o crestere cu 10% a afacerilor la nivel de grup, insa nu stiu ce va intampla avand in vedere conditiile din piata", a mai spus Racaru.

Circa 10 milioane de euro vor fi investiti in inceperea lucrarilor la aeroportul George Enescu din Bacau anul acesta. Iordache are in concesiune Aeroportul International George Enescu din Bacau, pe o perioada de 34 de ani.

"Suntem in faza de obtinere a avizelor pentru demararea lucrarilor de constructii la aeroport", a declarat Razvan Rizea, administratorul care se ocupa de lucrarile de la aeroport.

In 2009, traficul aeroportului din Bacau a fost de 200.000 de pasageri. De la baza din Bacau, operatorul aerian Blue Air opereaza curse catre Londra, Paris, Milano, Roma, Cuneo si Bologna.

Pe de alta parte, la aproape 10 mil. euro se ridica si investitiile in achizitia de avioane mici pentru compania de taxi aerian Direct Aero Services, care asteapta anul acesta afaceri in crestere cu 40%, pana la aproape 748 de milioane de lei (187 de milioane de euro), potrivit reprezentantilor companiei.

"Cine nu investeste in timp de criza inseamna ca nu este pregatit pentru perioada de dupa. Nivelul investitiilor pe care l-am bugetat anul acesta este aproape similar cu cel de anul trecut", a spus Racaru, adaugand ca o parte din bani vor fi investiti in achizitia de echipamente pentru Romstrade si in dezvoltarea de ferme prin constructia unei hale si marirea suprafetei.

In ceea ce priveste compania aeriana Blue Air, aceasta si-a extins flota prin primirea unei noi aeronave Boeing 737-800 Next Generation, care va opera de pe aeroportul din Bacau curse spre Milano, Paris, Bologna, Torino, Roma si Londra.