Voestalpine incepe in iunie investitia de 20 mil. euro intr-o fabrica de prelucrare a otelului la Giurgiu

Autor: Adriana Rosoga 27.05.2010

Voestalpine Steel Service Center Romania, subsidiara producatorului austriac de otel Voestalpine, va incepe constructia de la zero a unui centru de prelucrare a otelului la Giurgiu care va avea o capacitate de productie de 130.000 de tone anual, in urma unei investitii de 20 mil. euro.

Lucrarile de constructie urmeaza sa inceapa in iunie si se vor finaliza intr-un an, conform reprezentantilor companiei care estimeaza o productie de 20.000 de tone pentru 2011.

"Obiectivul nostru este de crestere a capacitatii de productie pana la 130.000 de tone anual de tabla fina procesata pana in 2015, iar daca economia va evolua pozitiv, avem capacitatea sa dublam productia", a spus Stefan Einfalt, membru in consiliul de administratie si coordonator al proiectului Voestalpine Steel Service Center Romania.

Din productia totala, 30% va merge catre export spre tari precum Bulgaria, Serbia si Turcia, iar 70% este destinata pietei interne. "Principalii clienti sunt din domeniul auto, electrocasnice si zona constructiilor, iar majoritatea productiei va merge catre companii si furnizori din Romania."

Voestalpine Steel Service Center Romania a obtinut pentru investitia de la Giurgiu o finantare europeana nerambursabila de 18,5 mil. lei (circa 5 mil. euro), dupa ce in octombrie 2008 a depus un proiect pentru bani europeni.

"Finantarea investitiei va proveni de la compania mama si o parte din fonduri nerambursabile. Din totalul finantarii nerambursabile de 18,5 milioane de lei, suma de 15,9 milioane de lei reprezinta fonduri ale UE, iar 2,6 milioane de lei este contributia guvernului roman", afirma Stefan Einfalt.

Compania detine la Giurgiu un teren de patru hectare, iar suprafata construita va fi de peste 8.500 de metri patrati. Voestalpine a anuntat ca va angaja intr-o prima etapa 50-70 de persoane.

Compania si-a anuntat intentia de a investi la Giurgiu intr-un centru de servicii in care va prelucra tabla pentru clientii companiei austriece inca din 2007.

"Am analizat mai multe locatii in Europa si ne-am oprit la Romania, pentru ca are o pozitie geografica unica, centrala in spatiul european. Unul dintre motivele pentru care am ales Romania este acela ca avem clienti care si-au relocat afacerile dinspre Europa de Vest catre Europa de Est", a mai spus Stefan Einfalt.

El spune ca Romania este o piata de viitor pentru produsele plate din otel datorita cresterii puternice in domeniul industriei auto si al furnizorilor pentru industria auto, precum si in domeniul constructiilor. "Piata din Romania este inca in curs de dezvoltare si inainte de criza avea una dintre cele mai dinamice cresteri, iar noi estimam ca isi va relua acest trend. Am ales Giurgiu pentru ca ne ofera posibilitatea de a procura la un cost redus materiile prime prin livrari cu vaporul pe Dunare de la uzina din Linz si in acelasi timp faciliteaza exportul catre Bulgaria."

Voestalpine controleaza in Romania si constructorul de material rulant Vae Apcarom Buzau (APC).