Ultima seară cu Stradivarius

Autor: Ziarul de Duminica 23.05.2010
Cea de a treia edi­­ţie a Turneului Naţional Stradivarius, organizat de Asociaţia Culturală Accendo - în parteneriat cu Radio România - se încheie marţi, 25 mai, la Sala Radio, unde violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail (foto: Cosmin Bumbutz) vor concerta începând cu ora 19.00. Programul recitalului va cuprinde Rapsodia I pentru vioară şi pian de B. Bartok, Sonata pentru vioară şi pian în re major de S. Prokofiev, Havanaise de C. Saint-Saëns, Introducere şi Tarantella de P. Sarasate şi Poloneza în re major de H. Wieniawsky. Tomescu şi Mihail - solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio - au susţinut în cadrul turneului recitaluri în săli de concert din Bacău, Oneşti, Braşov, Sibiu, Baia Mare, Bistriţa, Timişoara, Constanţa, Piteşti, cu un imens succes.
Această serie de evenimente reprezintă o "reuniune" a unui gest cultural cu un obiectiv social: strângerea de fonduri pentru ajutorarea celor peste 30.000 de copii hipoacuzici din România. Astfel, turneul considerat "de interes public" de Consiliul Naţional al Audiovizualului este asociat cu o campanie desfăşurată cu sprijinul Radio România, TVR, al unor generoşi sponsori şi al partenerilor media.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.
Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.
Alexandru Tomescueste recunoscut drept unul din exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Interpretările sale pasionale, dublate de o tehnică impecabilă, poezie şi sensibilitate, au impresionat publicul din Europa, America şi Asia. Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio din 2002, a susţinut concerte şi recitaluri în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Théâtre des Champs Elysées şi Théâtre Châtelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, în compania unor dirijori renumiţi: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma să formeze "Romanian Piano Trio". În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani.
Pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene, iar în Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams şi Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony. A susţinut recitaluri în diverse formule alături de artişti cunoscuţi ca Lory Wallfisch, Peter Zazofsky, Nathaniel Rosen, Andres Diaz sau recitaluri solo. După ce a fost timp de trei ani lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov (din toamna lui 2002) ca solist al Filarmonicii şi membru al cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară si strainătate. În fiecare vară este invitat ca profesor la festivalul internaţional de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra în colaborare cu Boston University.