Cati medici poate absorbi sistemul privat de sanatate

Autor: Razvan Nastase 21.05.2010

Serviciile private, o piata estimata la 420 mil. euro in acest an, ocupa doar 5-6% din piata serviciilor medicale din Romania, iar procentul se pastreaza si cand vine vorba de forta de munca pe care o absorb clinicile private din personalul medical, scrie revista BUSINESS Magazin.



Nu e o noutate ca salariile medicilor sunt cel putin marunte, daca ne raportam la natura profesiei, aceea de a lucra cu vietile oamenilor, dar si la numarul de ani pe care se intinde pregatirea universitara de specialitate. Dupa sase ani de facultate, absolventul de medicina se trezeste cu un salariu net de o mie de lei, iar dupa rezidentiat se apropie timid de doua mii. Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor vine ca o palma pentru angajatii din sistemul sanitar. Cu dotari precare, spitale care se darama si lefuri de nimic, medicii se gandesc mai mult ca niciodata la trecerea in mediul privat.

Masura anuntata recent de catre presedintele Traian Basescu a ridicat multe semne de intrebare in randul halatelor albe, cea mai frecventa fiind: "Cat ne mai umilesc?".

Corina Matei, medic primar pediatru la Spitalul Judetean Arges, marturiseste ca a primit vestea gandindu-se ca e o masura care poate fi in folosul economiei si incercand sa se obisnuiasca de acum incolo cu ideea de a strange cureaua: "Unele colege au reactionat cu furie, iar altele au cazut in depresie. Fiecare s-a hazardat la o rata pentru o masina, ne-am facut niste planuri", constata medicul. Corina Matei aminteste ca dintotdeauna salariile doctorilor nu au fost pe masura eforturilor depuse, iar astazi le ajung "doar ca sa poti trai cat de cat".

Doua variante: la privat sau in strainatate

Presedintele Colegiului Medicilor, profesorul Vasile Astarastoae, spune ca reducerea salariilor medicilor ii pune in situatia de a alege intre doua variante: cea a mutarii in strainatate sau cea de a lucra in sistemul privat. La nivelul Europei de Vest, exista inca o lipsa acuta de medici. Circa 150.000 de doctori ar fi necesari pentru ca sistemul de sanatate occidental sa functioneze la parametri corespunzatori. Chiar daca au varsta peste 40 de ani, aproape jumatate din medici iau in calcul o eventuala emigrare, insa mai apropiata ar fi varianta de rezerva, de a profesa in mediul privat din tara. In viziunea profesorului, aceasta nu ar fi insa nicidecum o solutie: "Este extrem de dificil ca medicii sa fie preluati de sistemul privat de sanatate, intrucat acesta este insuficient dezvoltat. Fenomenul colaborarilor cu operatorii privati exista deja, mai ales ca putine clinici private au medici proprii", releva Astarastoae. Ce-i drept, multi doctori opteaza pentru colaborari atat in sistemul public, cat si in cel privat, pentru a compensa lipsa de suport financiar pe care le-o ofera cel dintai.

Privind mai atent, observam ca apare o problema, deoarece, in cadrul centrelor medicale private, se cauta cel mai adesea specialitatile care aduc profit, precum chirurgie estetica, obstetrica, imagistica sau medicina dentara. Pe de-o parte, nu sunt atat de multi medici in specialitatile respective, iar pe de alta, specificul activitatii din sectorul privat nu intotdeauna le permite doctorilor sa evolueze profesional, realmente, in sensul in care si-ar dori. Astarastoae sustine ca zona privata, fiind orientata ca orice afacere inspre profit, nu asigura gestionarea unor cazuri aparte ale specialitatilor complexe, precum chirurgia generala, oncologia sau alte zone mai slab dezvoltate in mediul privat.

Trecand peste acest aspect, observam insa ca marile clinici au inceput de multa vreme fenomenul recrutarilor, iar medicii nu refuza ofertele primite din partea lor. Iuliana Badea, sales manager al companiei de recrutare Lugera & Makler, spune ca spitalele private au preluat deja, cu program partial, mare parte a medicilor, mai ales in orasele mari. "Nu stim insa daca ii pot suporta, vorbind de cost, pe un program de opt ore. In plus, nu stim nici cati medici sunt dispusi sa renunte de tot la angajarea la stat", afirma Badea. Cert e ca diminuarea salariilor deja foarte mici joaca in beneficiul operatorilor privati, unitatile incercand sa stimuleze competitia intre medici pentru a obtine cat mai multi pacienti. Este firesc atunci sa ne intrebam ce capacitate de preluare a medicilor au in momentul de fata clinicile private. Am batut la usa marilor companii de pe piata serviciilor medicale pentru a cauta un raspuns.

"La acest moment, serviciile private ocupa doar 5-6% din piata serviciilor medicale din Romania. Prin corespondenta, acelasi procent revine si fortei de munca pe care o absorb clinicile private din personalul medical", spune Sergiu Negut, director general adjunct al Centrului Medical Unirea, retea cu 18 clinici unde profeseaza circa 500 de medici. Operatorul de servicii medicale Medlife si-a bugetat pentru anul 2010 preluarea a 200 de doctori. Sergiu Negut observa ca, in ultima perioada, medicii s-au aratat din ce in ce mai dispusi sa lucreze in mediul privat. "Mai mult, chiar si varfurile profesionale iau in calcul aceasta alternativa, care le permite sa anuleze compromisurile existente in sistemul de sanatate de stat si sa isi exercite meseria fara constrangeri", spune seful CMU, in opozitie fata de opinia anterioara a profesorului Vasile Astarastoae.

Multi medici lucreaza si la stat, si la privat

Dincolo de diferenta legata de evolutia profesionala, cei doi cad de acord cu faptul ca salariile injuste sunt cele ce imping halatele albe inspre mediul privat. Daca seful Colegiului Medicilor le descrie franc drept "batjocoritoare", Negut sugereaza o comparatie cu veniturile celorlalti bugetari: "Salariul unui medic din sistemul de stat este de cele mai multe ori mic chiar si in linia de plata a bugetarilor, ceea ce incurajeaza sistemul de plati informale care afecteaza calitatea sistemului de sanatate de stat". Daca tinerii cu studii in tara, dar si in afara Romaniei, se arata foarte deschisi spre zona privata, Iuliana Badea scoate in evidenta faptul ca medicii cunoscuti, cu renume, sunt inca mai usor de gasit in spitalele de stat unde si-au consolidat carierele. Mihai Marcu, presedintele CA al Medlife, retea in care profeseaza 700 de medici, completeaza: "Uitandu-ne in primul rand la varfuri, nu credem ca acestea sunt influentate semnificativ de aceste schimbari".

Dupa noua decizie de reducere a veniturilor putem sa ne intrebam cat o sa mai dureze fenomenul descris de managerul Lugera & Makler, acela de a nu muta elitele in zona privata.

Sergiu Negut avertizeaza ca o asemenea decizie guvernamentala nu poate fi privita decat cu ingrijorare, dat fiind ca ea afecteaza intregul mediu economic: "Desi cererea pentru serviciile medicale este relativ inelastica, masura va produce o serie de dezechilibre care afecteaza economia, punand sub semnul intrebarii perspectivele unei dezvoltari sanatoase a Romaniei".

Una peste alta, numarul medicilor care aleg sa lucreze in doua locuri va creste in perioada urmatoare, dar vom asista si la o crestere a eforturilor lor. "Aceasta s-ar traduce prin oboseala sporita, pe de-o parte, dar si printr-o scadere a implicarii in activitatea din sfera publica, pastrand-o pentru cea privata", conchide profesorul Vasile Astarastoae, amintind de factorul psihologic al desconsiderarii medicilor, "pe care autoritatile continua sa o impuna in societate prin modul de finantare a acestora".

Ramane sa privim raul cel mai mic, sa speram ca medicii se vor salva prin colaborarile cu zona privata si ca nu vor alege solutia emigrarii. Altfel, cine ne mai trateaza?