Guvernul a decis ca isi va angaja raspunderea pentru restructurarea bugetara

Autor: Iulian Anghel 19.05.2010

Angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului poate atrage depunerea unei motiuni de cenzura. PNL si PSD au anuntat ca vor recurge la acest gest, ceea ce ar putea insemna ca actul normativ in discutie ar putea sa nu intre in vigoare nici saptamana viitoare, o data limita anuntata de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu pentru ca scrisoarea de intentie sa fie luata in discutie de boardul FMI in iunie.

Cel mai probabil, Guvernul ar putea sa-si angajeze raspunderea, luni pentru ca nu mai este timp in aceasta saptamana, Parlamentul avand joia programul de lucru pana la pranz. Apoi, mai este lasat un ragaz de trei zile pentru depunerea unei motiuni (adica pana joia viitoare).

Asadar, abia in cealalta saptamana ar putea fi dezbatuta si votata motiunea.

Premierul a precizat ieri ca Guvernul va elabora un proiect de lege privind reducerea deficitului bugetar si relansarea economiei, care va fi discutat mai intai in Coalitie si ulterior aprobat de Executiv, in vederea asumarii raspunderii pe baza unui calendar al procedurilor "aplicabil din iunie".

"Axa acestor masuri pe care le vom adopta va propun sa fie reducerea cehltuielilor bugetare si nu majorarea taxelor, si aici am in vedere in special nemajorarea TVA si a cotei unice, ca solutii alternative propuse de unii sau de altii. Cred ca in acest moment solutia reducerii cheltuielilor bugetare care sa ne permita incadrarea intr-un deficit de 6,8% pentru 2010 reprezinta solutia viabila pentru viitorul acestei tari", a spus Boc.

Guvernul ramane pe pozitii si sustine ca va reduce toate salariile cu 25% si toate pensiile cu 10%, lucru de neacceptat pentru sindicate care ameninta cu greva generala. Insa sindicatele ameninta cu greva generala si cu blocarea completa a Pietei Victoriei.

"Nu vom mai pleca pana nu pleaca ei din aceasta cladire (sediul Guvernului - n.r.)", a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Le reamintim azi guvernantilor ca atunci cand cetatenii mor de foame sunt indreptatiti sa-si manance conducatorii, daca nu sunt in stare sa conduca, sa plece. Jos Guvernul!", a spus Hossu.

Masura grevei generale ar costa Romania 10 milioane de euro pe zi, potrivit Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, care a anuntat ca ministrul finantelor nu renunta sub nicio forma la aplicarea reducerii uniforme a salariilor si pensiilor, dar a acceptat sa grabeasca actul normativ de combatere a evaziunii fiscale. Un astfel de act normativ - care prevede, intre altele, ca bancile trebuie sa ofere Fiscului date despre clienti - s-a aflat aseara pe masa de lucru a Guvernului.

Pe de alta parte, premierul a cerut ieri secretarilor de stat si consilierilor care reprezinta statul in companii cu capital minoritar de stat si in institutii financiare precum CEC si Eximbank sa isi doneze indemnizatia de participare la sedinta, pentru o perioada de sase luni, intr-un fond de solidaritate sociala.

El a solicitat totodata ministrilor sa ii schimbe din functie pe acei secretari de stat si consilieri care refuza sa isi doneze indemnizatia. Solicitarile au fost formulate in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Secretarii de stat sau consilierii care sunt membri in consilii de administratie din companii unde statul este actionar minoritar, ca si la CEC si Eximbank, sa doneze toata indemnizatia timp de sase luni, intr-un fond de solidaritate. Cine nu vrea sa fie schimbat de ministri", a spus Boc.