Deutsche Bank: Grecia s-ar putea dovedi incapabila sa isi plateasca datoriile in totalitate

Ziarul Financiar 14.05.2010

Josef Ackermann, CEO al Deutsche Bank, a declarat ca Grecia s-ar putea dovedi a fi incapabila sa isi plateasca datoriile in totalitate, argumentand ca pentru acest lucru vor fi necesare "eforturi incredibile".

"Ma indoiesc ca Grecia, in timp, va reusi sa aiba potential economic" indeajus de mare incat sa plateasca ceea ce datoreaza. a spus Ackermann intr-un interviu acordat postului de televiziune ZDF si citat de Bloomberg.

Grecia trebuie sa isi stabilizeze economia, un colaps putand avea efecte de contagiune asupra altor tari, a spus el.

Uniunea Europeana a prezentat la inceputul saptamanii un plan fara precedent de sustinere a zonei euro si a monedei europene prin alocarea a 750 miliarde de euro, pentru achizitia de obligatiuni emise de guverne si companii.

Trebuie evitata o restructurare a datoriilor Greciei iar presiunile ar trebui sa fie tot mai mari pentru ca tara sa tina sub control problemele privind bugetul, a completat Ackermann. Daca masurile luate pentru ajutarea Greciei se vor dovedi insuficiente, atunci "se poate lua in considerare o restructurare a datoriilor", a mai spus seful Deutsche Bank.

Ackermann considera de asemenea ca Spania si Italia sunt "destul de puternice" pentru a reusi sa isi tina sub control datoriile publice dupa introducerea pachetului de salvare din partea Uniunii Europene, in timp ce pentru Portugalia o astfel de incercare s-ar putea dovedi "putin mai dificila".