CARTEA DE LITERATURA/ Zece povestiri pentru zece filme

Autor: Stelian Turlea 12.05.2010
Chang-rae Lee
Zbor peste Long Island
Editura Humanitas fiction
Chang-rae Lee este un scriitor de origine coreeana, care traieste in SUA de la trei ani. Inainte de a se dedica in totalitate meseriei de scriitor a fost analist financiar. Este considerat unul dintre cei mai buni 20 de scriitori ai secolului XXI. Romanul de fata, cel mai cunoscut dintre cele scrise de el, surprinde ce se afla dincolo de confesiunea unui om aparent resemnat cu propria lui instrainare. Creand lumea lui Jerry Battle, un petic din Long Island undeva intre districtul Cheever si verdele paradis disparut al lui Gatsby, Lee ofera instantanee spectaculoase despre clasa de mijloc si despre cum se raporteaza personajul sau la "norocul porcesc pe care-l poti avea intr-un macrocosmos plin de lucruri fara nici o legatura cu tine". Traducere din engleza si note de Carmen Patac.
Lily Prior
Ardoare
Un roman despre cum poti fi vrajit
Editura Leda
Dezamagit in dragoste si de refuzul ferm al unei femei pe care, totusi, n-o abordase niciodata, un cultivator de masline italian ajuns la disperare cumpara de la un negustor ambulant niste seminte ale iubirii, fara sa-si imagineze o clipa dezastrul pe care il va produce. Femeia dorita scapa de vraja, in schimb se indragosteste de barbat o catarca. Romanul savuros are insa multe alte ingrediente, inclusiv ideea unor crime pasionale. Lily Prior este autoarea unor romane de succes traduse in mai multe limbi si este o mare admiratoare a gastronomiei si cutlurii italiene. Traducere din limba engleza de Liviana Tane.
Mircea Daneliuc
Doua spalari pe cap
Proza scurta
Editura Curtea veche
Este al doisprezecelea volum de beletristica al autorului, care a mai publicat romane si piese de teatru (ultimele titluri au aparut la aceeasi editura). Volumul cuprinde zece povestiri: "Buon Natale", "Blatul", "Afaceri externe". "Doua spalari pe cap", "Sighisoara", "Clasa I", "Telejurnal", "O zi buna", "Pirsing", "Inapoi in Ithaca". In toate, actiunea se petrece in timpul nostru. In toate se remarca stilul inconfundabil al scriitorului Daneliuc si, mai ales, calitatile lui de regizor. Multe pagini par de scenariu, cu notari precise, ca taieturi de brici, aproape indicatii regizoarele pentru un viitor film. Sau poate chiar sunt.
Alexandru George
Opere alese
Pasii unui fantasticist
Povestiri
Institutul Cultural Roman
Editia a treia revazuta si argument de Alexandru George. Este volumul al doilea din seria de Opere alese, care respecta ordinea cronologica a scrierilor autorului si nu data aparitiei, ce, din motive independente de vointa sa, a fost mult amanata. Volumul cuprinde cele doua volume de proze scurte "Simple intamplari cu sensul la urma" din 1970, si "Clepsidra cu venin" din 1971, laudate pentru caracterul lor "fantasticis" (cum le-a botezat Serban Cioculescu).
Paul Hoffman
Mana stanga a lui Dumnezeu
Editura RAO
Traducere din limba engleza de Laura Frunza. Paul Hoffman a mai publicat alte doua romane (unul despre prabusirea sistemului financiar mondial, un altul dspre experientele sale in film). Romanul de fata este primul dintr-o trilogie. Actiunea se petrece intr-un spatiu numit Sanctuarul Izbavitorilor, care seamana cu o manastire, dar si cu un lagar militar, in care pe vremuri au fost adusi baieti supusi unui regim de cruzime, pentru a servi Credintei Unice impuse de un grup de fanatici. Dar unul dintre ei, care in mod evident are puteri magice, se revolta si evadeaza, impreuna cu doi complici. E cautat in ideea de a fi adus inapoi si a fi oprit sa spuna lumii ce a vazut si trait. Intr-un anume fel, un roman fantasy simplist, cu intriga politista.
Eric Fottorino
Dezmierdare de catifea
Editura Trei

Félix Maresco are in jur de 40 de ani si este agent de asigurari la Paris. O munca fara prea mari surprize, o viata oarecum monotona, in care totul este calculat la detaliu. Este martorul unui incendiu si acest lucru ii trezeste amintiri tulburi, mai exact, sfarsitul tragic al propriului sau fiu, Colin. Copilul a fost abandonat inca de la nastere de mama sa. Dorind sa suplineasca aceasta lipsa pentru fiul lui, Félix incearca sa-i «inventeze», practic, o familie. Travestindu-se in femeie, incerca sa ii ofere, in acest fel, lui Colin, o «mama»: isi pune peruca, se epileaza pe picioare si la sprancene, foloseste rujul Dezmierdare de catifea... Romanul a primit Premiul Fran'ois Mauriac. Traducere din franceza si note de Marie-Jeanne Vasiloiu.