Francezii dau replica neparticiparii britanicilor la fondul de salvare: Marea Britanie nu ar trebui sa aiba pretentii la un ajutor din partea zonei, daca se va confrunta cu o criza a lirei sterline

Autor: Andreea Neferu 11.05.2010

Refuzul Marii Britanii de a participa la pachetul de asistenta financiara in valoare de 750 mld. euro a declansat reactii negative la nivel european, astfel ca un oficial francez a sugerat ca Europa se va gandi de doua ori inainte de a acorda un sprijin guvernului de la Londra, in cazul in care va izbucni o criza a lirei sterline, scrie Financial Times.

Jean-Pierre Jouyet, director al agentiei de reglementare a pietelor din Franta, a afirmat ca lira sterlina se confrunta cu o serie de presiuni, avand in vedere ca formarea unui guvern dupa alegerile de saptamana trecuta intarzie prea mult. Jouyet, un apropiat al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, a apreciat ca Marea Britanie nu ar trebui sa se astepte la un ajutor din partea zonei euro. El a precizat ca in prezent exista o Europa cu trei vitze: Europa monedei euro, Europa tarilor care inteleg situatia critica in care se afla zona euro (care include tari precum Polonia si Suedia), si Marea Britanie.