Oamenii de afaceri si consultantii: Statul trebuie sa creeze acum facilitati fiscale pentru a reporni angajarile

Autor: ZF 10.05.2010

Relaxarea fiscalitatii, prelungirea perioadei pentru angajarea de personal in regim temporar, scutirea de la plata CAS pentru o anumita perioada de timp pentru firmele care creeaza noi locuri de munca si reluarea creditarii sunt principalele masuri care ar putea duce la o repornire a angajarilor, spun oamenii de afaceri si specialistii in resurse umane.



Simplificarea fiscalitatii, precum si acordarea de facilitati angajatorilor din mediul privat ar putea duce la atragerea unor noi investitii straine, pentru ca avem nevoie de sistem de impozitare atractiv intr-o perioada in care presiunea cheltuielilor de personal este resimtita atat de mediul privat, cat si de sectorul public. Statul ar trebui sa incurajeze orice fel de munca, nu numai munca in regim full time cu contracte de munca pe perioade determinate.
"Munca temporara, flex-munca, in regim part-time sau munca pe proiect, leasingul de personal sunt foarte apreciate in economiile vestice, unde au o pondere importanta in timp ce la noi, desi reglementate, nu sunt suficient incurajate", sustine Sorin Faur, regional HR coordinator al BDO Balkans, functie din care coordoneaza activitatile de resurse umane ale firmei de audit si consultanta din sapte tari.
Legislatia ar trebui modificata in asa fel incat raporturile angajat- angajator sa fie mai flexibile, iar angajatorul sa poata decide care sunt drepturile pe care le pot asigura angajatilor, in limitele bugetului.
Modificarile ar putea avea in vedere, spre exemplu, largirea categoriilor de situatii si a limitelor de timp in care angajatorii pot apela la munca temporara sau pot incheia contracte de munca pe durata determinata, eliminarea sau revizuirea obligatiilor si conditionarilor referitoare la salariile minime si sporurile obligatorii, introducerea unor stimulente suplimentare pentru angajatorii care angajeaza someri", este de parere Serban Paslaru, avocat asociat al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
O perioada de maximum 18 luni pentru posibilitatea angajarii in regim temporar nu poate sa masoare nevoia de personal a angajatorului, crede Cristian Gheorghe, general manager al firmei Business Intelligence Alliance (BIA), care desfasoara activitati de recrutare, payroll si leasing de personal.
"Angajatorii ar trebui sa poata apela la leasing de personal de cate ori au nevoie, pentru ca ei sunt singurii care decid cand si de cata forta de munca au nevoie", explica Gheorghe.
In opinia lui Silviu Bian, presedintele Agentia Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, companiile au nevoie de lichiditati pentru a reporni angajarile, si de aceea este nevoie de o reluare a creditarilor.
"Nu am vazut nicio afacere mare si profitabila care sa functioneze fara credite de la banca. Reluarea pietei creditelor este salvarea, pentru ca intentiile de angajare exista. Rata somajului a scazut, iar semnale pozitive exista in piata", spune Bian. Rata somajului inregistrata in luna aprilie a scazut la 8,07 % fata de 8,36% in martie, numarul somerilor scazand cu aproximativ 30.000. In prezent, exista 738.000 de someri inregistrati la ANOFM, majoritatea (peste 600.000) provenind din mediul privat.

Stimulente pentru firmele care angajeaza bugetarii concediati
Reducerea salariilor din administratie nu reprezinta un stimulent pentru ca mediul privat sa reia angajarile, iar Guvernul ar trebui sa aduca facilitati fiscale pentru ca angajatii care vor fi disponibilizati de stat sa fie absorbiti de mediul privat.
"Zvonurile despre majorarea taxelor, propunerile de masuri despre care nu se stie daca se vor materializa sau nu nu fac decat sa produca o instabilitate in randul investitorilor. Un investitor nu-si poate face un plan de investitii pentru urmatoarele sase luni pentru ca nu se stie ce lege se mai modifica", spune Bogdan Toth, general manager al firmei de consultanta in management HR4U din Timisoara.
Delia Nica, vicepresedinte al AMRCR (Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania) si directorul de comunicare al grupului Metro in Romania, spune ca nu se poate vorbi de o absorbtie a bugetarilor concediati atata timp cat lanturile de magazine se confrunta zi de zi cu dificultati in pastrarea angajatilor actuali. "In plus, calificarea angajatilor bugetari este diferita de cerintele din comert", a spus Nica.

Angajarea somerilor, solutie pentru firmele de retail
Retailerii au fost in ultimii ani printre cei mai mari angajatori din Romania, doar in sectorul alimentar fiind create anual peste 5.000-7.000 de locuri de munca in magazinele nou-deschise de marile retele in perioada 2006-2008. Ritmul angajarilor s-a redus semnificativ in 2009, cand majoritatea jucatorilor pe piata de profil au franat expansiunea. Mai mult, multe retele romanesti au intrat in insolventa in ultimul an si au trimis acasa peste 4.000-5.000 de angajati.
"Reluarea angajarilor depinde in primul rand de ritmul investitiilor in economie. In sectorul de retail, de exemplu, eventualele masuri de stimulare a angajarilor, de genul facilitatilor acordate companiilor care ofera locuri de munca somerilor, nu pot produce efecte semnificative decat daca apar pe un fond de incurajare a consumului. In acest moment, orice schimbare in directia revigorarii consumului poate fi un semnal pozitiv, de incredere", au afirmat reprezentantii Praktiker Romania, liderul retailului de bricolaj, cu afaceri de 257 mil. euro in 2009.
Raul Ciurtin, presedintele si directorul general al producatorului de lactate Albalact, spune ca nu a facut angajari din randul somerilor doar pentru a primi beneficii de la stat.
"Noi recrutam pe zona de vanzari oameni care corespund cerintelor, iar optiunile pe care le avem sunt bune", a declarat managerul companiei cu afaceri de peste 50 mil. euro si circa 600 de angajati.
Planul iesirii din criza ne lipseste si astazi, iar masurile de reducere a salariilor vin ca o confirmare a acestui lucru, considera Mihai Ghyka, directorul general al producatorului de bere Bergenbier, companie cu afaceri anuale in jurul a 200 de milioane de euro.
Ghyka, unul dintre cei mai puternici executivi romani, vorbeste de "o criza de comunicare" a Guvernului Romaniei care "a dat impresia ca este in cautare disperata de solutii la presiunea FMI", iar in lipsa unei pozitii oficiale a guvernantilor o tara intreaga a urmarit doar scenarii si estimari de posibile masuri.
"Pana la urma orice familie de romani, in sensul sau larg, cuprinde salariati ce lucreaza la stat ori pensionari. Incepand cu 1 iunie, venitul familiilor de romani se reduce. Implicit consumul se va reduce", afirma directorul general al Bergenbier, care spune totusi ca masurile de reducere a salariilor si pensiilor sunt de preferat deciziei de majorare a TVA.

Ce masuri si stimulente propun consultantii si oamenii de afaceri