Ce scria ZF la 2 mai 2010: Ungurii au injumatatit echipa guvernamentala. Cum ar arata guvernul in varianta unei restructurari de tip ungar

Ziarul Financiar 06.05.2010

Prima masura anuntata de viitorul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, care ar urma sa fie investit la finele lunii, a fost injumatatirea numarului de ministere. Intr-o vreme in care in Romania se discuta de o remaniere guvernamentala si intr-o situatie in care se vede, practic, ca restructurarea sectorului public este infinit mai dificila decat se credea, nu ar fi o restrangere a aparatului administrativ central semnalul ca ceva se misca intr-o directie buna?

Noul Guvern ungar

1. Ministerul Afacerilor Publice si Justitiei

2. Ministerul de Externe

3. Ministerul de Interne

4. Ministerul Economiei

- a absorbit Ministerul Finantelor

5. Ministerul Apararii

6. Ministerul Agriculturii

7. Ministerul Dezvoltarii Sociale include:

- Ministerul Sanatatii

- Ministerul Muncii

- Ministerul Educatiei

- Ministerul Culturii

8. Ministerul Dezvoltarii

a absorbit:

- Ministerul Transporturilor

- Ministerul Telecomunicatiilor

- Ministerul Energiei

- Ministerul Mediului

Cu o schema a Executivului oricum mai redusa decat a Romaniei, (care are 15 ministri cu portofolii si un vicepremier fara portofoliu) noul guvern de dreapta al Ungariei a considerat ca 12 ministere (plus alti trei ministri fara portofoliu) cat are in prezent Guvernul este deja prea mult.

"Un Guvern ar trebui sa functioneze ca o corporatie. Din pacate, noi nu avem nicio corporatie in Romania", crede Adrian Izvoranu, general manager al Aliantei Confederatiilor Patronale.

In privinta ipotezei restructurarii Guvernului, Izvoranu crede ca aceasta este o problema mai degraba de calitate decat de cantitate.

"Problema la noi nu este neaparat de cantitate, ci de calitate. Firesc este sa stabilesti intai ce este de facut, apoi croiesti institutii, ministere, pentru ce este de facut. Daca s-ar face asa, poate ar rezulta ca avem nevoie de doar 10-12 ministere. Indiferent de numar, insa, ar rezulta ministere mult mai «subtiri». Este de neinteles si aproape fara sens ca Ministerul Economiei sa aiba 12.000 de oameni, in vreme ce Ministerul Comertului (componenta a Ministerului Economiei - n.n.) sa nu existe, practic, decat de forma."

Un exemplu: Ministerul Economiei este aproape absent de la Expozitia Mondiala de la Shanghai, in vreme ce alte tari si-au stabilit intalniri de afaceri cu ani in urma, arata el.

Restructurarea aparatului de stat este problema care apasa acum pe umerii Romaniei - este unul dintre motivele discutiilor aprinse dintre Guvern si FMI. "Din pacate, la noi exista ceea ce numim «piramida intoarsa». La baza sunt cativa «indieni», iar sus o pleiada de sefi, fiecare cu masina si secretara. Situatia este mult mai grava decat simpla observatie ca, in aparatul de stat, sunt prea multi oameni", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

"Pur si simplu sunt mii de oameni care nu-si justifica functiile. De pilda, la Ministerul Muncii sunt zeci de directii care nu se justifica. La Ministerul Economiei sunt oameni care nu au ce cauta acolo. Ministerul trebuie sa faca politici publice, nu trebuie sa administreze participatiile statului la nu stiu ce firma. Cu 500 de oameni se pot face aceste politici publice", spune Izvoranu.

Ce este de facut in aceasta situatie?

"Cand vorbim de restructurari, trebuie sa vorbim, in primul rand de o asumare politica, chiar si cu riscul de a sti ca vei sta opt ani in opozitie, dar stiind ca vei intra in istorie. La unguri, socialistii (care au pierdut alegerile - n.n.) si-au asumat masurile dure de restructurare. Nu anunti o masura dura, pentru ca, a doua zi, sa spui: «Ei, nu va fi asa de dura!»", spune Pogonaru.

Incercand sa descalceasca ceva din acest paienjenis al administratiei, ZF a propus ca fiecare salariat la stat sa apara pe site-ul institutiei cu nume, prenume, functia, salariu, data la care a fost incadrat si cum a fost incadrat. "Este o idee buna. Insa acest lucru ar insemna ca noi, poporul, sa guvernam Guvernul. Trebuie insa mai multa transparenta in sectorul public", spune Izvoranu

"Este un mod idealist de a privi lucrurile. Altceva este mai util de facut. Cel care trebuie sa raspunda pentru mersul unei institutii sa raspunda. Problema la noi asta este. Nu-l faci sa plateasca pe cel care trebuie sa plateasca daca greseste", spune Pogonaru.

Oricum ar sta lucrurile, adevarul este urmatorul: numarul functionarilor la stat a crescut enorm, iar cheltuielile de asemenea.

Angajarile sunt netransparente si de multe ori "pe pile". Situatia nu mai poate continua, in ciuda faptului ca salariile scad cu 25%, dupa cum a anuntat aseara presedintele Traian Basescu.

Propunere ZF:

Ce ar trebui sa aflam de pe site-ul institutiei despre fiecare angajat al statului