Aprilie si mai creeaza premisele unui al doilea trimestru pozitiv pentru hotelieri

Autor: Mirabela Tiron 06.05.2010

Aprilie a fost prima luna din 2010 in care incasarile hotelului de cinci stele Howard Johnson din Capitala au crescut cu 5%, pe fondul organizarii mai multor evenimente de business, dupa ce primul trimestru din an a adus o scadere cu 11% in veniturile hotelului.

"Intr-o analiza comparativa, putem spune ca aprilie 2010 a fost o luna mai buna decat cea din anul anterior. Tendinta de crestere se pastreaza si la nivelul lunii mai, care a debutat sub auspicii bune, creand astfel premisele unui al doilea trimestru cu rezultate optimiste", a declarat Sonia Nastase, directorul general al hotelului.

Nastase, 37 de ani, a preluat in octombrie anul trecut operatiunile de conducere ale hotelului de cinci stele din Capitala controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

Sonia Nastase este prima romanca numita director general la un hotel de cinci stele din Bucuresti, in conditiile in care toti managerii unitatilor de cinci stele - Intercontinental, Hilton, JW Marriott, Radisson sau Crowne Plaza - sunt expati.

Nastase spune ca presiunea asupra tarifelor a fost in continuare mare, pe fondul unei concurente stranse, volumul serviciilor de cazare si evenimente, atat pe segmentul de afaceri (seminarii, conferinte, sesiuni de training), cat si cel privat, a fost usor in crestere.

Hotelul de cinci stele Howard Johnson a rulat o cifra de afaceri de 2,4 milioane de euro in perioada ianuarie-aprilie anul acesta, fata de 2,5 milioane de euro in perioada similara a anului 2009. "Comparand rezultatele primelor patru luni ale anului cu perioada similara a anului trecut, observam ca acestea sunt in linii mari pe acelasi palier cu cele din aceeasi perioada a anului trecut", a spus Sonia Nastase.

Gradul de ocupare al Howard Johnson Grand Plaza Hotel a fost mai mare cu 4-5% in primele patru luni ale anului, pana la circa 45%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cei mai multi clienti ai hotelurilor din Capitala, inclusiv ai Howard Johnson, sunt clienti de business, numarul turistilor care se cazeaza fiind foarte mic, ceea ce constituie principala problema a operatorilor hotelieri.

Piata hoteliera a fost in scadere cu aproape 34% anul trecut, pana la circa 570 de milioane de euro din cauza scaderii tarifelor medii si a gradelor de ocupare, potrivit companiei de consultanta hoteliera Trend Hospitality.

"Rezultatele hotelurilor sunt corelate cu cele ale economiei romanesti si cu modul in care stabilitatea si atractivitatea economiei se reflecta in tara si peste hotare. Este asadar dificil de anticipat care va fi evolutia pietei hoteliere pana la sfarsitul anului", a precizat directorul general al Howard Johnson.

Hotelul a avut anul trecut o cifra de afaceri de 8 milioane de euro, cu 40% mai mica fata de anul anterior.