LICITAŢII DE TOP/ Cele mai scumpe flori din România sunt macii

Autor: Remus Andrei Ion 05.05.2010
Cu o mare poveste de joi seara şi o pictură din ultimii ani de viaţă, Ştefan Luchian devine pentru piaţa de artă ceea ce este pentru muzee: un artist remarcabil, a cărui cotă trebuie să fie printre vârfuri, alături de Grigorescu şi Andreescu. Acum, topurile pieţei de artă arată că Luchian poate fi mai preţios decât Tonitza, Pallady, Şirato... Cu pictura "Maci", adjudecată cu 132.000 de euro, Luchian este mult peste Grigorescu, Andreescu şi Pallady... "Maci" a devenit, la cea mai recentă licitaţie Artmark, a treia cea mai scumpă pictură vândută pe piaţa oficială de artă de la noi. Povestea acestui tablou a fost frumos construită de actorul colecţionar Tiberiu Puică prin expunerea pe multe simeze din ţară şi străinătate şi prin promovarea in cercurile colecţionarilor. Palmaresul picturii este unul de invidiat, fiind apropiat de cel al celebrelor "Anemone" de la Muzeul Naţional de Artă.
Arghezi a fost categoric şi a scris că Luchian rămâne un pictor al florilor. Recent, criticii au remarcat că eticheta pusă de contemporanii lui Luchian este minoră şi departe de anvergura artistului... Tema florală, accesibilă şi populară, nu este singura in care Luchian a excelat. E drept că şi muzeele importante de la noi, când pomenesc de Luchian, se grăbesc să expună "Anemonele" (la Bucureşti şi Braşov) sau "Scara cu flori"...
Şi in palmaresul licitaţiilor din România, una dintre cele mai spectaculoase vânzări Luchian a fost pentru pastelul "Flori in ulcică de pământ", lucrare care, in aprilie 2007, s-a licitat de la 45.000 la 102.000 de lei.
Pe de altă parte, cumpărarea picturii "Maci" cu 132.000 de euro, o sumă cu mult peste oricare dintre uleiurile lui Luchian scoase la licitaţie (achiziţionate sau nu) - recordul este "In atelier", adjudecat cu peste 90.000 de euro - foarte probabil va provoca suspiciuni, aşa cum au fost şi atunci când "Aişe" a lui Ressu a ajuns la 160.000 de euro. "Macii" din colecţia Puică au pornit din start cu o estimare surprinză - intre 150.000 şi 200.000 de euro, sume la care se şi ajunge dacă se adaugă taxele.
Licitaţia Artmark, prin care s-au lichidat colecţiile Goerge Ivaşcu şi Tiberiu Puică, a mai scos la "lumină" piese semnate Pallady, Iser, Dărăscu, Bernea, Musceleanu, Pacea, Mutzner şi mai ales Hans Mattis Teutsch. In premieră s-a licitat o serie de trei lucrări H. M. Teutsch, dar numai una a fost adjudecată, "Cireş in floare", cu 38.000 euro, un record de licitaţie in România.
In zona licitaţiilor fără extreme, continuă competiţia directă dintre Alis şi Goldart. Precedentele licitaţii au adus un refuz pentru un "Nud" academic al lui Tonitza şi o sublicitare, vânzare la ofertă pentru un "Nud" (văzut din spate) care a fost cumpărat cu 180.000 de lei, faţă de preţul de pornire de 200.000 lei.
Un alt Tonitza, "In aşteptare" va fi licitat la Alis (preţ pornire 39.000 lei) intr-o sesiune cu Baba, Ressu, Iser, Mutzner. La Goldart, oferta se deschide cu un Grigorescu, "Apus de soare", estimat la 150.000-160.000 de lei, apoi Ressu, Bălţatu, o "neterminată" a lui Ciucurencu, Băncilă, Şirato, Aman... Plus o minicolecţie Ion Popescu Negreni, cu 87 de desene şi picturi, care se va licita ca secţiune separată!
artalicitata@blogspot.com
Calendar licitaţii:
Alis: 8, 15 mai
Artmark: 20 mai
Goldart: 9, 23 mai
Monavissa: 16 mai