Spaniolii de la GED preiau cu 12 milioane de euro cea mai mare tipografie

Autor: Roxana Daniela Pricop 03.05.2010

Compania spaniola de private equity GED a achizitionat 92% din capitalul companiei tipografice Infopress, cea mai mare din Europa de Sud-Est, pentru 12 milioane de euro, suma destinata platilor partiale catre furnizori si banci, dar si constituirii de lichiditati pentru extinderea activitatii in regiune.

GED este al treilea fond de investitii intrat in actionariatul celei mai mari tipografii romanesti. In anul 2005, holdingul islandez Kvos a cumparat integral pachetul de actiuni al tipografiei, pentru o suma estimata la 25 de milioane de euro de la Baring Central European Fund, intrat in actionariat la inceputul anilor 2000. Veniturile inregistrate de Infopress in 2009 s-au ridicat la aproximativ 45 milioane euro, iar EBITDA a fost de 3,5 milioane euro, compania estimand venituri de 57 milioane euro si o crestere de peste 15% a EBITDA (profitul operational), potrivit GED. Grupul avea datorii totale de peste 201,6 mil. lei la finele anului 2008, conform celor mai recente informatii disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.

Prin aceasta achizitie, compania GED, condusa local de Robert Luke , isi mareste portofoliul la opt companii detinute in Europa de Est, dintre care sapte companii sunt localizate in Romania (Happy Tour, Diamedix, Total Energy Business, Rosegur, Fonomat si RED). GED investeste pe piata locala de peste zece ani.