CEC elimina comisionul de rambursare anticipata

Autor: Voican Razvan 03.05.2010

Banca de stat CEC Bank a eliminat de ieri comisionul de rambursare anticipata pentru toate tipurile de credite de consum acordate incepand cu 3 mai. CEC anticipeaza astfel intrarea in vigoare a Directivei UE care urmeaza sa fie introdusa si in Romania de la 1 iunie.

Pana acum, comisionul perceput de CEC putea ajunge la 3,5% din suma platita in avans fata de grafic. Pentru creditele de nevoi personale cu asigurare de viata si somaj comisionul a fost zero de la lansarea acestora in decembrie 2009.

BCR doar a redus acest comision pana la 1% pentru creditele noi de nevoi personale fara ipoteca si pentru cele auto, cu dobanda fixa.

Comisionul de rambursare anticipata ii impiedica pe clienti sa refinanteze un credit cu dobanda fixa pentru a putea beneficia de oferte mai avantajoase care apar pe piata.

Pe de alta parte, un asemenea demers incurca socotelile bancherilor privind fluxul de incasari in timp. De aceea se opun cu vehementa proiectului sustinut de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor si Consiliul Concurentei privind plafonarea comisionului la 1% si pentru creditele ipotecare cu dobanda fixa. In prezent, bancile percep comisioane de 3-5%.