Fondurile straine, mai active in aprilie. Cumpara sau vand?

Autor: Andrei Chirileasa 02.05.2010

KBC Securities si-a pastrat prima pozitie in topul celor mai activi brokeri de actiuni, intermediind in aprilie tranzactii in valoare totala de 117 mil. lei (28 mil. euro) pe Bursa si pe piata RASDAQ.

Surpriza este urcarea Broker Cluj pe locul al doilea, firma de intermediere condusa de Grigore Chis reusind pentru prima data din decembrie 2007 sa surclaseze BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania. Daca pe Bursa, BT a fost ceva mai activa, diferenta au facut-o tranzactiile derulate pe RASDAQ. Rivalitatea celor doua firme de brokeraj din Cluj este un fapt cunoscut pe piata de capital, desi atat Rares Nilas, seful BT Securities, a lucrat la Broker si invers, Grigore Chis a lucrat in cadrul BT.

O alta surpriza este urcarea pe locul patru in top a UniCredit CA IB Securities, care a intermediat in aprilie tranzactii de circa 20 mil. euro. Brokerii condusi de Liviu Giugiumica s-au clasat pe pozitia a doua in topul tranzactiilor cu actiuni pe Bursa, urcarea lor in top aratand o activitate mai intensa a fondurilor de investitii straine in aprilie. KBC lucreaza de asemenea preponderent cu clienti institutionali straini.

Aprilie a fost prima luna de scadere pe Bursa din acest an, cu corectii de 4% pe indicele BET si de 8% pe indicele BET-FI. Cele mai importante actiuni listate, inclusiv Petrom si BRD, au scazut in ultima luna. Pe de alta parte, tranzactiile de pe Bursa au fost mai mici decat in fabruarie sau martie, cand insa au avut loc tranzactii mari cu Rompetrol Rafinare.

Pe segmentul de obligatiuni si titluri de stat, BRD-SocGen ramane cel mai activ intermediar, cu tranzactii de 154 de milioane de euro in aprilie, urmata de Raiffeisen Capital & Investment, care a rulat 59 de milioane de euro. Pe segmentul derivatelor de la BVB, cel mai activ intermediar este RBS Bank, care este market-maker pe contractele leu/euro.

La Sibex, cel mai activ intermediar in aprilie a fost WBS Romania, firma controlata de Cristian Sima, cu peste 40.000 de contracte. WBS a reusit in premiera sa depaseasca Tradeville si Broker.