Revenirea economica se va simti din acest an. Deja clientii incep sa cheltuiasca

Autori: Adriana Rosoga , Ioana David 29.04.2010

Mihai Marcu, actionar al MedLife, Melania Hancila, economist-sef al Volksbank, Cornel Popa, avocat asociat al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investments, si Mihai Sfintescu, director de investitii al 3TS Capital Partners, au vorbit in cadrul sedintei speciale de redactie ZF Expert despre revenirea economica pe care o asteapta in acest an, despre masurile pe care Guvernul ar trebui sa le ia si despre Pitesti, "singurul oras care functioneaza" din punctul de vedere al consumului.



"Situatia macroeconomica nu se prezinta prea roz in acest moment. Cresterea, daca o vom vedea in acest an, nu cred ca va fi mai mare de 1%. Insa un procent de crestere de 1% nu prea inseamna mare lucru daca ne uitam la scaderea puternica de anul trecut. Oamenii sunt prudenti, asteapta sa vada care sunt masurile pe care le ia guvernul. Cei din mediul privat nu vad ca se misca nimic, ca guvernul ia decizii concrete si atunci amana investitiile", considera Melania Hancila, economist-sef al Volksbank.

Toti cei cinci oameni de business prezenti la sedinta de sumar a ZF au fost de acord ca revenirea consumului va incepe in acest an, tendinta care va deveni vizibila mai ales in partea a doua a anului.

"In prima parte a anului economia se va stabiliza, vom intra pe un trend de crestere, daca statul isi respecta promisiunile si ia masuri concrete. Oamenii si-au amanat pe timp de criza investitiile in bunuri de folosinta indelungata si cred ca vor da drumul la consum", a spus Mihai Sfintescu, director de investitii al 3TS Capital Partners.

Somajul va continua sa creasca

Deja au aparut primele semnale ca oamenii sunt dispusi sa inceapa sa cheltuiasca mai mult, tendinta identificata de antreprenori din discutiile cu clientii.

"Anul acesta (economia - n.red.) va fi pe plus, iar 2011 il vad la 5% si peste. In mediul de afaceri sunt multi care au spus: «Gata. Hai sa dam drumul. Cresterea va fi pe consum»", a spus Mihai Marcu, unul dintre actionarii operatorului de servicii medicale MedLife.

El da exemplul unui macelar care dupa ce doi ani a amanat decizia de a cumpara o barca (Familia Marcu detine si afacerea cu ambarcatiuni NauticLife), recent a venit decis sa faca achizitia si spune ca exista mai multe exemple care sustin ideea de revenire treptata a consumului.

O revenire economica de circa 1% este vazuta si de Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investments, care are in portofoliu firme precum retailerul de articole de pescuit Gipo, retailerul de produse oftalmologice OptiBlu sau reteaua de magazine MiniBlu.

"La nivel macroeconomic, cresterea de 1% va veni din exporturi, impinse de corporatiile din Romania", a spus Rosca, care adauga faptul ca incep sa fie cereri de la clienti dupa un an si jumatate de liniste. Si in ceea ce priveste posibile exit-uri din companiile din portofoliu, Rosca spune ca revin la masa negocierilor investitorii din 2008. Cele 10 companii din portofoliul Gemisa au inregistrat anul trecut o crestere de 50% a profitului operational si o scadere de 15% in euro a businessului, pana la 25 mil. euro. Anul acesta a fost bugetata a stagnare a veniturilor.

Toti cei prezenti ieri la sedinta ZF Expert au fost de acord ca Romania a intrat intr-o perioada de stabilitate a economiei, dar ca somajul va continua sa creasca din inertie.

"Intram in ultima faza a recesiunii in care economia se stabilizeaza, dar somajul va continua sa creasca. Putem spune ca actuala perioada este ceva mai proasta comparativ cu ceea ce ne asteptam in urma cu cateva luni, dar nu ne mai confruntam cu situatia de anul trecut, cand vedeam scaderi de la luna la luna", spune Mihai Sfintescu.

"Nu s-a facut nimic pentru corectarea deficitului bugetar"

Consumul ar putea inregistra pana la sfarsitul anului o usoara crestere, pe masura ce romanii plecati la munca in strainatate si care au ramas fara un loc de munca se vor intoarce in tara.

"Ma astept la o crestere a consumului de 1%-2%. Cred ca o mare parte dintre cei care lucreaza in strainatate si care si-au pierdut locul de munca, au trait pana acum din ajutorul de somaj. Cei care nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca cred ca ar putea reveni in tara. De asemenea vad o revenire pe crestere a importurilor care s-ar putea materializa intr-un trend, mai ales ca Romania are o capacitate de productie redusa", a adaugat Hancila.

Cresterea economica in anii trecuti s-a bazat foarte mult pe consumul intern, "umflat cu pompa de catre banci", dupa cum afirma seful Gemisa. "Au hranit o piata (bancile - n.red.) unde produsele si serviciile nu erau competitive. Lucrurile se schimba fortat, iar singura sansa este sa devenim din nou competitivi", afirma Rosca.

La nivel antreprenorial, efectele crizei actuale vor fi similare celei din 1996-1998, cand a aparut o noua generatie de oameni de afaceri, care au substituit antreprenorii anilor '90. "Mediul de afaceri roman este secatuit. Vorbim de un nou influx de investitori care vor veni in Romania", spune Rosca.

Hancila estimeaza ca pe termen mediu cresterea economica nu va fi mai mare de 3%.

"Ma indoiesc ca anul viitor vom vedea o crestere de 5%. Dupa aceasta criza PIB-ul potential s-a ajustat descendent cu cateva puncte procentuale. Pana acum, cresterea economica s-a bazat pe consum care a crescut intr-un ritm accelerat. De aici incolo vom creste pe export, iar exporturile romanesti nu au capacitatea sa creasca intr-un ritm alert. Pe termen mediu nu vad cresteri mai mari de 3%."

Economistul-sef al Volksbank mai spune ca daca in continuare statul nu va lua masuri concrete, doar va face promisiuni, investitorii vor ocoli Romania. Ea precizeaza ca lipsa masurilor concrete din partea statului determina bancile sa nu dea drumul la creditare.

"Nu s-a facut nimic pentru corectarea deficitului bugetar. Autoritatile nu ne-au spus cati oameni vor disponibiliza. Cum poti da credit unui bugetar cand nu stii daca pe viitor va mai avea un loc de munca", a mai spus ea.

Una din masurile pe care Melania Hancila crede ca ar trebui sa le ia guvernul ar fi "angajarea unor consultanti specializati care sa-i evalueze pe bugetari in functie de performante, astfel incat sa ramana oameni seriosi, care chiar muncesc si nu cei care au intrat cu pile".

Avem datorii, dar altii stau si mai prost

Pe de alta parte, Mihai Sfintescu este de parere ca o masura pe care ar trebui sa o ia statul ar fi introducerea prin lege a unor limite de deficit bugetar pentru administratiile locale, in timp ce Melania Hancila a propus comasarea taxelor.

"Sunt peste 400 de taxe, nimeni nu stie unde trebuie sa le plateasca. Ar trebui luate cateva taxe principale, in timp ce restul sa fie comasate. Agentii economici pierd timpul depunand hartii."

Cornel Popa, avocat asociat la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, sustine ca este nevoie de mai multa credibilitate din partea statului in cheltuirea banilor publici.

"Institutiile statului care ar trebui sa aplice corect cheltuirea resurselor publice nu sunt credibile, asta nu inseamna insa ca acesti bani nu se cheltuiesc corect. Pe de alta parte, pentru juristi nu este predictibila maniera in care se aplica legea", a precizat Popa.

Seful MedLife a adus in discutie faptul ca Romania este cea mai putin indatorata tara din Uniunea Europeana, cu un nivel al datoriei de trei-patru ori mai mic comparativ cu al altor state.

"Este un deficit foarte mare de lobby al BNR si al Guvernului care nu au stiut sa-si apere interesul", afirma el si se refera la ratingul de tara al Romaniei.

"Senzatia este ca nu avem o guvernare eleganta, care sa vada tara asta ca pe o companie", adauga Marcu.

La randul sau, Dragos Rosca de la Gemisa sustine ca exista fundamente pentru relansarea economica si aminteste faptul ca romanii au facut economii foarte mari care ar putea merge in consum, dar exista si fundamente ca acest lucru sa nu se intample.

"Angajatul bugetar sta crispat pentru ca nu stie daca va fi dat afara", afirma Rosca. Situatia se repeta si la privat unde exista de asemenea incertitudine, iar seful Gemisa da ca exemplu segmentul non-food unde poate lua pulsul consumului.

"Singurul oras care functioneaza si unde nu se inregistreaza scadere este Pitestiul. Pentru ca exista o Dacie acolo care produce si exista angajati care stiu ca produc. In alte orase activitatea este lancezita. Conteaza foarte mult efectul psihologic", mai spune Rosca.

Insolventele ca moda

In ceea ce priveste numarul mare de firme care intra in insolventa, Cornel Popa, avocat asociat al firmei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, este de parere ca fenomenul se resimte si in afacerile caselor de avocatura care au inceput sa-si dezvolte aceste segment. "Daca inainte motorul oricarei firme era partea de real-estate, acum toata lumea si-a facut departament de insolventa", a spus Popa.

Dragos Rosca de la Gemisa este de parere ca insolventa tine foarte mult de sector.

"Sunt domenii unde daca ai intrat in insolventa, nu ai cum sa mai iesi. In zona de retail, spre exemplu, sansele sunt aproape nule. In zona de servicii sansele sunt mai mari, ca si in zona industriala unde exista o baza de active foarte mare", a spus Rosca.

In momentul in care un client intra in insolventa, adauga Rosca, suportul de la furnizor este foarte mic. El caracterizeaza succint insolventa ca pe o moda: la inceput nu o vrea nimeni, dar apoi o vrea toata lumea.

In 2009 casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care are 80-90 de avocati, a inregistrat o cifra de afaceri de peste 20 mil. euro.

"In 2010 am fi multumiti sa ne mentinem cifra de afaceri la nivelul de anul trecut. Am finalizat la inceputul acestui an tranzactia prin care Arpechim a fost cumparata de Oltchim de la Petrom, tranzactie in care am consiliat OMV Petrom. Am pe masa inca doua proiecte care daca se vor finaliza vor presupune investitii straine importante pe piata locala. Avem semne bune pentru anul 2010", spune Popa

Tuca Zbarcea & Asociatii a asistat Guvernul Romaniei in cadrul parteneriatului public-privat pentru realizarea autostrazii spre Brasov, contract care a fost denuntat unilateral de consortiul castigator francezo-elen Vinci-Aktor.

Denuntarea unilaterala a fost facuta ca urmare a lipsei de perspectiva bancara a proiectului, consortiul nereusind sa contracteze imprumuturi, potrivit lui Popa. Intrebat de ce nu a platit penalitati pentru renuntarea la contract la 90 de zile de la semnare, Popa a declarat ca un astfel de contract nu putea cuprinde scrisori de garantie atat timp cat compania nu avea finantare pentru proiect la momentul semnarii.

Sanatatea, un business al privatilor care iau cota de piata de la stat

Serviciile medicale private, o piata de peste 400 mil. euro, se mentine pe crestere, insa managerii de la ZF Expert sunt de parere ca privatii castiga cota de piata in detrimentul statului.

"Sectorul in sine nu este in crestere. Avem un mamut bolnav, care este statul si care pierde cota de piata, castigata de privati", mai spune Rosca.

Mihai Marcu, seful MedLife, companie cu o cifra de afaceri de peste 26 mil. euro anul trecut, care in 2010 si-a bugetat un avans de 46%, afirma ca pe zona de contracte corporate cresterile au fost zero, in timp ce pe segmentul out-of-pocket (plata cu banii cash) avansul se mentine. "Zona de companii este o zona vaduvita puternic. Piata s-a canibalizat si practic ne batem pentru aceiasi clienti. Daca acum doi-trei ani reuseam sa aducem clienti noi, in ultimul an ne luptam pentru aceleasi companii."