Americanii de la Carrier vor 10 mil. € din aparate de aer conditionat

Autor: Catalin Lupoaie 28.04.2010

Grupul american Carrier, cu afaceri anuale de 11,4 mld. dolari (8,5 mld. euro), unul dintre cei mai mari producatori de aparate de aer conditionat din lume, vrea sa atinga in urmatorii trei ani o cifra de afaceri de 10 mil. euro pe piata romaneasca, dupa ce si-a deschis sucursala in 2008.

Americanii au realizat in primul an in care au intrat pe piata locala un business de 5 milioane de dolari (3,7 mil. euro), iar in 2009 a inregistrat o scadere "usoara" a cifrei de afaceri, fara a preciza insa valoarea acesteia.

"Suntem interesati de achizitii sau fuziuni cu firme din segmentul automatizarii cladirilor sau servicii similare cu ale companiei Carrier. Am venit tarziu pe piata locala, insa in urmatorii ani ne vom creste cota de piata. Economia romaneasca, chiar daca este in recesiune, va actiona ca o bicicleta. La un moment dat va incepe sa pedaleze, insa va fi probabil intr-un ritm diferit de cel de dinainte de criza", afirma Fabio Vello, branch manager al Carrier.

Cel mai important contract al companiei pe piata locala, cu o valoare de 3 milioane de euro, a fost cel pentru furnizarea de aparate de aer conditionat si sisteme de incalzire pentru proiectul rezidential Asmita Gardens din Capitala. "Contractele incheiate anul acesta sunt mai mici, situate intre cateva mii de euro si cateva sute de mii de euro, dar suntem in discutii pentru semnarea unor proiecte mai mari", sustine Vello. Compania a mai livrat produse si catre centrele comerciale Cocor Store, Iulius Mall Iasi si Timisoara, fabrica Coca-Cola de la Ploiesti sau cladirea de birouri Lake View.

Cea mai mare pondere in veniturile Carrier o au lucrarile din sectorul rezidential, urmate de sisteme de cladiri si refrigerare pentru segmentul comercial. "Piata rezidentiala este inselatoare. In 2008 toata lumea era euforica si s-a facut import masiv de sisteme de incalzire si aer conditionat, dar majoritatea sunt inca in stocuri". Vello se asteapta la o revenire a cererii in perioada 2011-2012, cand Romania va trebui sa se alinieze la normele europene in ceea ce priveste sursele alternative de incalzire si pompele de caldura.

Carrier face parte din corporatia americana Tehnologies Corporation, cu afaceri anuale de 52,9 mld. dolari, si este prezenta in 170 de tari. Principalii competitori ai Carrier pe piata locala sunt Daikin sau LG Electronics.