CARTEA DE LITERATURA/ Ce (si cine) se ascunde in mintea unui matematician?

Autor: Stelian Turlea 28.04.2010
Mircea Malita
Minti senine, minti involburate
Eseuri si Evocari
Editura Scripta
Un exceptional volum de eseuri grupate in patru parti ("Minte senina"; "Metaforele mintii"; "Zece mituri contemporane"; "Privind inainte") in care academicianul matematician zburda cu o surprinzatoare nonsalanta prin istorie, felurite stiinte si politica, urmarind atributele mintii - intelepciune, ratiune, inteligenta - si rolul ei in definirea omului de azi. Sutele de pagini de admirabile eseuri sunt completate cu o seama de evocari despre personalitati pe care profesorul le-a intalnit in indelungata sa cariera: Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Constantin Noica, Grigore Moisil, Athanase Joja, Doamna Roosevelt, Doamna Thatcher, Doamna Bhutto.
Paul Auster
Invizibil
Editura Univers
Unul dintre cei mai importanti scriitori americani contemporani, care a trait o vreme in Franta, autor al multor romane, unele traduse si in romaneste, revine pe piata noastra cu aceast volum, cel mai recent dintre cele scrise. Este o poveste care se petrece in cea mai mare parte in anul 1967, un triunghi amoros in care e implicat eroul, student inca, si un profesor cu relatii cu serviciile secrete, si o crima al carei faptas este profesorul. Tanarul e martor fara voie, incidentul ii va schimba pentru totdeauna cursul vietii, deoarece profesorul se va razbuna cand eroul se apuca sa spuna ce a vazut. Traducere din engleza si note de Cristiana Visan.
Camilla Lackberg
Printesa gheturilor
Editura Trei
Un roman politist publicat deja in 30 de tari, vandut in mai multe milioane de exemplare (numai in Suedia intr-un milion) si care va fi ecranizat atat in Suedia cat si in Franta. Cartea rivalizeaza cu celebra trilogie "Millennium" a lui Stieg Larsson, iar despre autoare (nascuta in 1974) se spune ca a devenit cel mai popular scriitor suedez de romane politiste. "Printesa gheturilor" este primul titlu dintr-o serie de sapte care s-au bucurat de un succes enorm. Fireste, este vorba de o crima si despre o scriitoare care scrie o carte despre victima cu care fusese prietena in copilarie. Traducere din suedeza de Simona Tentea si Asa Apelkvist.
Jean-Jacques Bedu
Codul lui Da Vinci
Sursele secrete
Editura Paralela 45
Editura prezinta lucrarea cat se poate de incitant: tot adevraul despre Staretia Sionului; Rennes-le-Chateau;Tmplieri; Francmasoni; Illuminati; Rozacrucieni; Ordinul Fratiei Polare; Graal; Sinarhie. Adica tot adevarul despre o mare mistificare, despre lumina falsa in care apar acestea in uimitorul roman al lui Dan Brown, "scris pe baze obscure si indoielnice". Jean-Jacques Bedu este vicepresedinte al Centrului mediteranean pentru Literatura. "Adevarata maiestrie a romanuui - scrie el - consta in faptul de a fi stiut, intr-un stil placut, sa lege toate ingredientele unei vechi imagerii populare, candva rezervata unor pretinsi initiati, dezvaluita astazi profanului printr-o fictiune romanesca, siluind foarte des realitatea istorica." Traducere de Nicolae Constantinescu.
Lucia Verona
Labirint obligatoriu
Editura Tritonic
Lucia Verona si-a inceput cariera literara cu traduceri din literatura universala, a continuat cu teatru, apoi cu proza. Romanul de fata a fost publicat in 2001, la Editura Albatros. Cea de fata este o editie revazuta. Autoarea vrea sa scrie un roman englezesc, dar cu realitati neenglezesti, cu unul dintre personajele ei preferate, care este Don Juan ("un personaj plin de promisiuni, in toate sensurile, dar in primul rand in sensul literar"), care intervine chiar in scrierea cartii pe care o citeste pe masura ce se elaboreaza. Prin urmare, o carte cu mai multe planuri de lectura si mult umor, cu oarece demitizare si in care, printre personaje, apare chiar "Lucia Verona, doctor in donjuanologie".
L.J.Smith
Lupta
Jurnalele Vampirilor - 2
Editura Leda

"Jurnalele Vampirilor" sunt o serie de romane horror cu vampiri, care o au in centrul actiunii pe Elena Gilbert, o liceana nehotarata intre doi frati vampiri. Seria a aparut intai ca o trilogie, in 1991, presiunea publicului a dus la aparitia celui de-al patrulea volum, si acesta continuat dupa cativa ani de pauza. Romanele au fost adaptate intr-un serial de televiziune care a avut premiera in septembrie 2009. Alaturi de eroina, o fata frumoasa cu ochi albastri, cei doi frati vampiri sunt Stefan, distant si misterios, care incearca s-o apere de ororile trecutului sau tragic, si Damon, periculos si manat de dorinta de a se razbuna pe Stefan, fratele pe care il invinuieste ca l-a tradat. Traducere din limba engleza de Liviana Tane.