In sfarsit, autoritatile propun o solutie pentru problema maidanezilor: eutanasierea dupa 7 zile. ONG-urile se opun. 11.000 de bucuresteni muscati de caini au ajuns in spital in 2009. Cum comentati?

Ziarul Financiar 27.04.2010

Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat, marti, ca a trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legii cainilor fara stapan, printre acestea fiind si posibilitatea eutanasierii atat a cainilor grav bolnavi, a celor agresivi, cat si a celor care nu sunt adoptati in sapte zile.

"Am trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legislatiei pentru cainii fara stapan in urma discutiilor purtate cu reprezentantii administratiei locale si a datelor statistice de la Institutul «Matei Bals» pe ultimii patru ani", a spus Mihai Atanasoaei, citat de Mediafax.

Conform oficialului care citeaza datele administratitie locale, in Capitala exista aproximativ 100.000 de caini fara stapani, desi datele ONG-urilor arata existenta a doar 40.000 de astfel de caini.

Din datele statistice transmise de Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti rezulta ca pentru un caine intretinut in adaposturile publice se cheltuie aproximativ 300 de lei in fiecare luna.

"Presupunand ca numarul total al cainilor comunitari din Bucuresti este cel estimat de ONG-uri, adica 40.000, atunci costurile de intretinere a acestor animale pe perioada unui an ar fi de 144 de milioane de lei, adica aproximativ 34 de milioane de euro", a precizat Atanasoaei.

Reprezentantii Asociatiei Cutu-Cutu au declarat, marti, pentru Mediafax, ca propunerea prefectului Capitalei referitoare la legalizarea eutanasierii cainilor strazii arunca politica privind animalele fara stapan in urma cu noua ani, cand a inceput un proces de eutanasiere care a durat pana in 2008.

Organizatiile pentru protectia animalelor nu sunt de acord cu initiativa prefectului Capitalei, Mihai Atanasoaei, a spus presedintele Asociatiei Cutu-Cutu, Marcela Lungu, aratand ca si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca eutanasierea nu este o solutie decat pe termen scurt.

"Ce vrea domnul prefect este aruncarea politicii privind animalele fara stapan in urma cu noua ani, cand a inceput un proces de eutanasiere care a durat pana in 2008. Nu s-a rezolvat nimic, au fost eutanasiati aproximativ 150.000 de caini, insa acum sunt, din nou, foarte multi", a declarat Marcela Lungu.

Potrivit datelor statistice puse la dispozitia publicatiei Gandul de Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", numai in Bucuresti, in 2009, 11.436 de oameni au ajuns la spital muscati de caini. Dintre ei, 7.591 fusesera muscati de caini fara stapan. In primul trimestru din 2010 alte 2.175 de persoane au ajuns la spital muscate de caini maidanezi.