BULETIN DE STIRI/ Brrr! Serj Tankian alege Mortul!

Autor: Pop Ioan 26.04.2010

O nebunie... curată: IARMAROC FEST 2010

In zilele de 21, 22 şi 23 mai, in fosta bază militară de lângă Urziceni, judeţul Ialomiţa, 45 km de Bucureşti, se va desfăşura a doua ediţie a Festivalului IARMAROC (foto 2). Spaţiul de desfăşurare măsoară 270.000 de metri pătraţi. Evenimentul va reuni peste 200 de artişti, dintre care 47 străini, ce vor evolua pe 14 scene, in ritmuri de rock, folk, funk, tech, techno, breakbeat, goa, drum&bass, chill-out, reggae, hip-hop, house, electro. Se va derula de asemenea un festival de film vechi, in cadrul căruia vor putea fi vizionate documentare româneşti realizate intre anii 1920 şi 1940. Vor avea loc spectacole de teatru, expoziţii de fotografie, workshop-uri de pictură, sculptură desen. Peste o sută de expozanţi vor participa la bazarul de produse hand-made. IARMAROC se doreşte o manifestare eco, promovând responsabilitatea faţă de natură şi protecţia mediului. La curăţenie vor ajuta voluntarii Asociaţiei Mai Mult Verde. Biletele oficiale se pot achiziţiona doar in magazinele partenere din Bucureşti: Base, H2O, Ollie Gang Shop, Boarders şi Hippie Hippie Shake, in Casa de bilete Biletfan - staţia de metrou Piaţa Unirii 1, in reţeaua naţională de magazine Diverta, iar online pe bilete.ro, myticket.ro, biletfan.ro. In Iaşi, punctul de vânzare este Club Mojo (str. Cuza Vodă 30-32). Informaţiile complete despre line-up, program, bilete, cazare, modalităţi de transport şi reguli de acces in camping se află pe www.iarmaroc-fest.ro.

Diva desculţă se intoarce

Cesaria Evora (foto 3, sursa: Gândul), celebra cantareata din Insulele Capului Verde, revine pentru a cincea oara in Romania, intr-un concert care va avea loc pe 15 mai, la Arenele Romane din Bucuresti. Spectacolul face parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistei, "Nha Sentimento". Lansat in 2009, discul cuprinde 14 piese emotionante, cu teme profunde, in care bucuria de a trai invinge tristetea si regretul. In varsta de 68 de ani, Evora este supranumita si "Diva desculta", aparand pe scena doar in picioarele goale, in semn de solidaritate cu femeile si copiii saraci din tara sa, despre ale caror suferinte canta. Evora este cea mai cunoscuta cantareata de "morna" - un blues specific Insulelor Capului Verde. Si-a inceput cariera in Mindelo, pe insula Sao Vicente, in urma cu mai bine de 45 de ani. Abia la 47 de ani, insa, cunoaste cu adevarat succesul, datorita albumului "La Diva Aux Pieds Nuds". Urmeaza apoi "Mar Azul" (1991) si "Miss Perfumado" (1992), discul care, la 51 de ani, i-a adus primul hit - "Sodade" - si statutul de star international.

Drumul spre Premiul Monnet al Gabrielei Adameşteanu

Gabriela Adameşteanu este nominalizată la Premiul Jean Monnet pentru literatură europeană, pentru romanul "Vienne le jour" ("Drumul egal al fiecărei zile"), alături de scriitori precum Martin Amis, Jonathan Coe, Javier Marias şi Margaret Mazzantini. "Drumul egal al fiecărei zile" a fost tradus in limba franceză de Marily Le Nir şi a fost publicat de prestigioasa Editură Gallimard in anul 2009. Romanul a primit Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul Academiei Române. A mai fost tradus in 2007 in bulgară (Editura Balkani) şi va apărea in 2011 in limba germană, la Editura Schöffling din Frankfurt. Unele personaje din volumul "Drumul egal al fiecărei zile" se regăsesc şi in noul roman al Gabrielei Adameşteanu, "Provizorat", care va fi lansat de Polirom la Bookfest 2010. Creat in 1995, Premiul Jean Monnet pentru literatură recompensează un autor european pentru un roman sau un volum de povestiri scris sau tradus in limba franceză. A fost obţinut de scriitori celebri, precum J.G. Ballard (2005), Jorge Semprun (2001), Arturo Perez-Reverte (1997) şi Antonio Tabucchi (1995).

Avanpremieră la ARTMania

Trupa norvegiană Sirenia (foto 4) va deschide concertele din ziua de sâmbătă, 14 august, din cadrul ARTmania Festival 2010, care va avea loc la Sibiu. Sirenia a fost infiintata in 2001 de Morten Veland, cand inca acesta mai era membru in Tristania, trupa ce a deschis editia 2009 a Festivalului de la Sibiu. Muzica celor de la Sirenia hipnotizeaza prin tobe si linii de bas puternice, aranjate intr-o forma dinamica in ritm progresiv. Un alt nume de răsunet care şi-a anunţat participarea la festival este Serj Tankian (foto 1 si 5). Instrumente clasice şi electrice vor răsuna sâmbată, 14 august, in Piaţa Mare din Sibiu in jurul artistului care a revoluţionat muzica rock. Unul dintre cei mai nonconformisti idoli ai rock-ului, solistul trupei System Of A Down, a pornit in cariera solo cu albumul "Elect The Dead". System Of A Down s-a oprit din cântat in august 2006, cu 16 milioane de exemplare vândute din cinci albume inregistrate. ARTmania Festival 2010 va prezenta şase concerte importante in Piata Mare in zilele de vineri si sâmbătă, dar si evenimente alternative in weekend-ul 13-15 august la care publicul are acces in baza biletelor sau abonamentelor valabile pentru Piata Mare. Biletele si abonamentele sunt disponibile in reteaua magazinelor Germanos, Carturesti, Diverta, Vodafone si online, pe www.eventim.ro si www.myticket.ro.

Norman Manea, Monsieur le Commandeur

In cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Serviciile Culturale ale Ambasadei Franţei la New York pe 12 aprilie 2010, scriitorul Norman Manea a primit prestigioasa distincţie franceză Ordre des Arts et des Lettres cu titlul de Commandeur. După ce a fost decorat in ultimii ani de toate forurile academice importante, cel mai tradus scriitor român (in peste 20 de limbi străine) a primit titlul de Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres al Legiunii de Onoare, distincţie inmânată de către Karen Rispal, Consilier Cultural al Ambasadei Franţei la New York. L'Ordre des Arts et des Lettres a fost creat in 1957 şi include trei ranguri: Cavaler (Chevalier), Ofiţer (Officier) şi cea mai inaltă onoare, Comandant (Commandeur). Norman Manea a părăsit România in 1986 şi s-a stabilit in Statele Unite ale Americii unde a devenit scriitor in rezidenţă şi profesor la mai multe universităţi americane, inclusiv la Bard College din statul New York. Deşi trăieşte la New York, continuă să scrie numai in limba română, pe care o consideră patria sa. Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a 22 de volume de ficţiune şi eseuri. Printre numeroase onoruri internaţionale, in SUA a primit bursele MacArthur şi Guggenheim, Premiul The Literary Lion oferit de prestigioasa New York Public Library, precum şi Premiul The National Jewish Book Award (1993), in Franţa Premiul Medicis Etranger (2006) şi Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (2009), iar in Italia Premiul Internaţional pentru Literatură, Nonino (2002). In 2007, a primit Ordinul Meritul Cultural in rang de Comandor de la Preşedintele României şi, in 2008, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Bucureşti şi din Cluj.

Timishort… pe larg

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort va avea loc la Timişoara, intre 5 şi 9 mai. Primul dintre regizorii care revine in competiţia Timishort este danezul Andreas Koefoed, cu Albert's Winter / Iarna lui Albert. Tudor Cristian Jurgiu va prezenta noul său film, Ela. Alte două producţii selecţionate sunt Timi de Cristi Iftime şi Afterparty de Ivana Mladenovic. Al patrulea film românesc din competiţia Timishort este Nea Victor de Hadrian Marcu. Scurtmetrajele care au câştigat anul acesta Ursul de Aur şi Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin - Händelse vid bank / Incident lângă o bancă (Ruben Östlund, Suedia), respectiv Hayerida / Coborârea (Shai Miedzinski, Israel) - fac şi ele parte din competiţia Timishort. La fel ca Slitage / Seminţele toamnei al regizorului suedez Patrik Eklund. Celelalte patru scurtmetraje de ficţiune sunt: C'est gratuit pour les filles / Pentru fete e gratis (Franţa) de Marie Amachoukeli-Barsacq şi Claire Burger, Une sauterelle dans le jardin / Un greiere in grădină (Franţa) de Marie-Baptiste Roches, C'est gratuit pour les filles / Pentru fete e gratis (Franţa) de Marie Amachoukeli-Barsacq şi Claire Burger, Bonne nuit / Noapte bună (Belgia) de Valéry Rosier şi Am anderen Ende / La celălalt capăt (Germania) de Philipp Döring. Timishort aduce şi patru filme documentare: Peter in Radioland / Peter in ţara radioului (Marea Britanie)de Johanna Wagner, Wagah (Germania-India) de Supriyo Sen, Poza zasięgiem / De negăsit (Polonia)de Jakub Stożek şi La Sortie / Ieşirea (Spania) de Chus Domínguez.

AFCN face prima strigare pe 2010

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) va aloca 1,9 milioane de lei proiectelor culturale care vor fi selectate pentru finanţare in prima sesiune de concurs pe 2010. AFCN acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale cu derulare in perioada cuprinsă intre data semnării contractului de finanţare şi data de 15 noiembrie 2010. Suma disponibilă este distribuită astfel: activităţi muzeale - 133.000 lei, arte vizuale şi arhitectură - 256.500 lei, dans - 76.000 lei, diversitate culturală - 152.000 lei, educaţie culturală - 190.000 lei, intervenţie culturală - 76.000 lei, management cultural şi formare profesională - 152.000 lei, muzică - 190.000 lei, patrimoniu cultural naţional - 266.000 lei, patrimoniu imaterial - 171.000 lei, teatru - 190.000 lei, pentru contestaţii fiind rezervată suma de 47.500 lei. Termenul-limită de inscriere a proiectelor este 20 mai. Solicitările se inscriu online, accesând adresa http://www.afcn.ro/programe/sign_up/ şi respectând instrucţiunile afişate şi ghidul solicitantului disponibil la adresa http://www.afcn.ro/finantari-proiecte-culturale.html. La concurs pot participa persoane fizice autorizate, asociaţii, fundaţii, instituţii publice de cultură, societăţi comerciale care derulează activităţi culturale.

10 pentru deceniul X

La ELITE ART Club UNESCO este deschisă expoziţia 10 pentru deceniul X - Incursiune in pictura anilor '90: atunci şi acum. Francisc Chiuariu, Constantin Cioc, Suzana Dan, Raluca Ilaria Demetrescu, Florian Lucan, Tudor Marinescu, Florin Mocanu, Cosmin Petru Paulescu, Octav Popescu-Pilat şi Roman Tolici dezvăluie prin lexicul lor de semne vizuale o parte din spiritul unui deceniu extrem de interesant, dificil de abordat datorită diversităţii, dar demn de luat in considerare. Printr-o serie de interviuri-puzzle, artiştii ne dezvăluie, in catalogul afiliat expozitiei, cum au văzut atunci, respectiv cum văd acum perioada. Curatorul manifestării este Mihai Plamadeala.

De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclama in Romania

Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) este gazda expozitiei De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclama in Romania, realizata de Ancuta-Lacrimioara Chis si Ucu Bodiceanu, profesori la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Expozitia reuneşte reproduceri ale unor afise si machete publicitare romanesti de la sfarsitul Primului Razboi Mondial pana la caderea regimului comunist. Intalnirea dintre luxul interbelic si utilitatea proletara, "invitatiuni" facute de Bally, Sache sau Mociornita la achizitionarea unor produse, rime pline de umor si sloganuri atragatoare - "Stomacul cand ti se-ntareste,/ Tablete tu le gaseste,/ Si invata din Abecedar,/ Ca doar Koprolu-i salutar" (Purgativ ideal de ciocolata) si "Cata vraja are marea,/ Tot mai fermecata-i zarea!" (Sampania, Elixir de buna dispozitie si tinerete) - ofera o perspectiva de exceptie asupra modului in care generatii diferite au fost ademenite sa consume si nu doar atat: reclama spune povesti despre oameni, mentalitati si atitudini care, privite peste timp, frapeaza sau starnesc melancolia. Expozitia va fi deschisa pana pe 20 mai.

Concurs de proiecte la CNC

Centrul Naţional al Cinematografiei organizează primul concurs de proiecte cinematografice din 2010, participanţii putând să se inscrie in competiţia ce are alocată suma de 18 milioane de lei până pe 21 mai. Anul trecut, Centrul Naţional al Cinematografiei nu a organizat sesiune de concurs. Uniunile şi asociaţiile din domeniu sunt invitate să transmită către CNC câte o propunere pentru cele trei comisii de selecţie (ficţiune, documentar şi animaţie), insoţite de CV-ul persoanelor respective, până la data de 5 mai. Regulamentul de concurs şi orice alte informaţii se pot obţine la adresa de internet www.cncinema.ro sau la secretariatul tehnic al concursului (Str. Dem I. Dobrescu, nr. 4-6 Bucureşti). Pentru prima dată, anul acesta, secţiunile Documentar şi Animaţie au jurii separate. Cei mai mulţi bani, 9,8 milioane de lei, sunt alocaţi proiectelor de lungmetraj ficţiune, 3,6 milioane de lei - filmelor de lungmetraj ficţiune debut, câte 1,8 milioane de lei - documentarelor, respectiv, animaţiilor, 900.000 de lei - scurtmetraj ficţiune şi 100.000 de lei - dezvoltarea proiectelor de filme, lungmetraj ficţiune, documentare şi animaţie.

Şi Viena a fost francofonă

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Filmului Francofon de la Viena (foto 6) s-a deschis in seara de miercuri, 21 aprilie, cu cea mai recentă peliculă semnată Radu Mihăileanu, Le concert/ Concertul. Suplimentar, ICR Viena a inserat in festival două surprize cinematografice. Publicul iubitor de film românesc a avut ocazia să vizioneze două scurtmetraje remarcate la Berlinala din 2010: Colivia lui Adrian Sitaru şi Derby al lui Paul Negoescu. Cele două filme au fost proiectate in cadrul deja tradiţionalei "Nopţi a scurtmetrajelor" de sâmbătă, 24 aprilie. Festivalul s-a incheiat aseară, 29 aprilie.

Filme româneşti la Indie Lisboa 2010

La cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film Indie Lisboa, care se desfăşoară intre 22 aprilie şi 2 mai 2010, România este reprezentată de patru producţii, la trei secţiuni diferite: Amintiri din Epoca de Aur, de Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Ioana Uricariu şi Cristian Mungiu, a fost inclus la secţiunea Observator-lungmetraje, Muzica in Sânge, de Alexandru Mavrodineanu, participă la secţiunea Cinema Emergent-scurtmetraje, iar Palmele, de George Chiper şi Oxigen, de Adina Pintilie, au fost selecţionate pentru secţiunea Competiţie Internaţională-scurtmetraje. La invitaţia organizatorilor festivalului şi cu sprijinul Institutului Cultural Român din Lisabona sunt prezenţi la Indie Lisboa 2010 şi trei dintre regizorii români ale căror filme sunt prezente in Portugalia: Hanno Höfer, Adina Pintilie şi George Chiper. (Radu Constantinescu)

Premii literare de prestigiu

La 12 aprilie 2010, după un final plin de emoţii al cursei pentru adjudecarea titlului internaţional de Cea Mai Bună Carte, a fost dezvăluit numele autorul care a câştigat Commonwealth Writers' Prize pe anul 2010: Rana Dasgupta, pentru romanul SOLO.

In comunicatul de presă al Fundaţiei Commonwealth se precizează: "Juriul a ales SOLO pentru stilul său inovator, ambiţios, curajos şi de o elegantă naturaleţe. Un roman remarcabil, structurat in două părţi, Soloeste o carte ce-şi asumă riscuri, examinând intâlnirile, divergenţele şi dialogul dintre realitatea intunecată şi universul fantastic al reveriei." Solo, a concluzionat juriul, este un tur de forţă, ce-ţi taie respiraţia prin indrăzneala şi aplombul său narativ. Compus cu un suflu epic remarcabil, Solo este o poveste a secolelor XX şi XXI, spusă din perspectiva unui bulgar de o sută de ani. Fără realizări semnificative de-a lungul celor o sută de ani de viaţă, acesta visează cu ochii deschişi la secolul XXI, un vis lung şi profetic, in care toate experimentele ideologice ale secolului trecut s-au incheiat şi o intreagă colecţie de personaje uluitoare - demoni şi ingeri - duc o viaţă ce depăşeşte utopia. Romanul va aparea in traducerea Luanei Schidu la Editura Leda, in ianuarie 2011. Tot la 12 aprilie, au fost anunţaţi finaliştii unuia dintre cele mai prestigioase premii literare internaţionale - IMPAC Dublin Literary Award. Anunţul a fost făcut de primarul oraşului Dublin, Emer Costello. Cei 8 finalişti au fost aleşi dintr-un total de 156 de nominalizări făcute de 163 de biblioteci din 123 de oraşe. Premiul IMPAC Dublin Literary Award este unul dintre cele mai importante distincţii literare internaţionale, bazându-se pe selecţiile făcute de biblioteci din intreaga lume. Editura LEDA are printre finalişti doi autori:Joseph O'Neill, al cărui roman - Netherland - a fost lansat de curând pe piaţa de carte din România, şi Ross Raisin cu God's Own Country - roman care va apărea la Editura LEDA in toamna acestui an. (R.C.)

Pariul Dr. Parnassus cu Diavolul

Dr. Parnassus a fost una dintre cele mai asteptate pelicule ale anului 2009, atat pentru iubitorii filmelor legendarului regizor Terry Gilliam, cat si pentru fanii regretatului actor Heath Ledger. Decedat chiar in timpul filmarilor la Dr. Parnassus, rolul i-a fost continuat de Johnny Depp, Jude Law si Colin Farrell. Filmul a obţinut doua nominalizari la Premiile Oscar 2009, pentru Cea mai buna scenografie si Cele mai bune costume. Inzestrat de secole cu puterea de a controla imaginatia altora, Dr. Parnassus este blestemat, deoarece si-a castigat nemurirea facand pariuri cu diavolul, Mr. Nick, caruia i-a promis primul nascut. Acum, fiica lui Parnassus, Valentina (Lily Cole), are 16 ani si diavolul a venit sa-si ia obolul. Pentru a-l impiedica, Parnassus il provoaca pe Mr. Nick: cine seduce primul cinci suflete castiga si ia totul. Dr. Parnassus, distribuit pe DVD de catre Pro Video, poate fi achizitionat din toate centrele comerciale si magazinele de specialitate, precum si de pe site-ul www.provideo.ro, in format DVD, la un preţ recomandat de 54,9 lei.

Muzică şi arte vizuale la TNB

Teatrul National "I.L.Caragiale" işi adaugă o nouă dimensiune profilului său de instituţie culturală complexă: pe final de aprilie 2010, a lansat un nou ciclu de proiecte de arte vizuale, pe care il realizează in colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici din România - Galeria Naţională de Artă Apollo şi Casa de Licitaţii GOLDART. Primul proiect constă in expunerea in spaţiile Galeriei Apollo, situată la parterul clădirii principale a Teatrului Naţional, a lucrărilor realizate de artistul Ion Popescu Negreni (1907-2001). Lucrările, insumând 88 de piese de pictură şi grafică, provin din colecţia familiei, iar evenimentul reprezintă prima mare expoziţie Negreni organizată după trecerea sa in nefiinţă. Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 9 mai inclusiv. Un al doilea proiect care se conturează va fi a doua ediţie a expoziţiei de artă contemporană «Artistul Plastic la lucru in România», iniţiată de Casa de Licitaţii Goldart şi realizată in colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România. Expoziţia se va desfăşura in intervalul 20 mai - 6 iunie.

Pac! Eşti mort! Nu şi pe Net

Spectatorii români pot urmări din 14 mai pe marile ecrane primul film de lungmetraj al lui Dan Chişu in calitate de regizor: WebSiteStory (foto 7).Intitulată iniţial Pac!Esti mort, producţia a fost realizată in Bucureşti pe durata a 12 zile, cu un buget de circa 120.000 euro. WebSiteStoryspune povestea a două adolescente, Laura şi Mira, care petrec o noapte intr-un club. Laura se imbată şi fumează primul joint din viaţa ei. Dimineaţa nu-şi mai aduce aminte de nimic şi află că prietena ei a murit. Şocată, vrea să afle adevărul şi descoperă pe YouTube toate postările Mirei. Dorinţa de răzbunare va pune stăpânire pe Laura şi, astfel, va incepe aventura ei. Povestea adolescentei se intoarce, in final, pe net, acolo unde a şi inceput. Din distribuţie fac parte actorii Crina Semciuc, Diana Gurscă, Alexandru Oreste Scarlat Teodorescu, Şerban Ionescu, Florin Piersic Jr., Dragoş Bucur. WebSiteStoryeste o producţie Dakino Film.