Firma de constructii a lui Horia Ciorcila a castigat un contract de 5 milioane de euro pentru un bazin de polo

Autor: Catalin Lupoaie 25.04.2010

Compania Nationala de Investitii (CNI), aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, a atribuit la sfarsitul saptamanii trecute companiei de constructii ACI Cluj, la care este actionar si Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, un contract in valoare de 19,4 milioane de lei (aproximativ 4,7 mil. euro) pentru constructia unui bazin de polo in localitatea Miercurea-Ciuc.

CNI continua astfel sa fie unul dintre cei mai activi investitori din sectorul public de pe piata constructiilor in ceea ce priveste organizarea de licitatii, in conditiile in care statul intarzie inceperea unor proiecte mari de investitii in infrastructura.

ACI Cluj, cu afaceri anuale de 32 mil. euro, este unul dintre cei mai importanti constructori din zona Transilvaniei si este detinuta de oamenii de afaceri Horia Ciorcila, Dorel Goia, Ioan Aschilean, Gicu Gansca si Gica Mereu. Compania este implicata alaturi de firmele Con A Sibiu, Transilvania Constructii, SC Dico si Tiganas si Bogart Construct, si in constructia noului stadion "Ion Moina" din Cluj, contract in valoare de 26 mil. euro fara TVA.

O alta firma din Cluj, Grup 4 Instalatii, controlata de oamenii de afaceri Ioan Aschilean si Gicu Gansca, a mai castigat anul trecut doua contracte de constructie de bazine de inot in Salonta (Bihor) si Turda (Cluj), in valoare totala de 7,4 mil. lei.

CNI a cheltuit in cinci ani de la infiintare 1,3 mld. lei (circa 354 mil. euro) in constructia si reabilitarea de sali de sport si un patinoar artificial. Pana in prezent au fost construite 417 sali de sport si un patinoar si sunt in executie 19 bazine de inot, din totalul de 70 anuntate de CNI in 2007.

Ce construieste CNI

Compania de stat are in prezent in stadiul de executie circa 170 de sali de sport, un patinoar artificial, 20 bazine de inot si 8 obiective incluse in programul de reabilitari de sali de sport, care nu vor fi insa finalizate in 2010, pentru ca fondurile sunt insuficiente.

Prin programul "Bazine de inot", care are o valoare totala de 150 mil. euro, urmau sa fie construite in total 10 bazine olimpice, 20 de bazine de polo si 40 de bazine didactice. Din total, CNI are in executie 20 bazine de inot in care va investi 182,7 mil. lei (43,5 mil. euro), din totalul de 70 anuntate inca din 2007. Desi initial primele bazine trebuia sa fie gata in 2008, licitatiile au fost organizate abia in 2009, urmand ca primele bazine functionale sa fie gata la sfarsitul anului acesta.

Pentru 2010 CNI are bugetate investitii totale de 265 mil. lei (63 mil. euro) in constructia de sali de sport, patinoare artficiale, bazine de inot si reabilitari de sali de sport. Defalcat, compania va aloca 195 mil. lei pentru sali de sport, 15 mil. lei pentru patinoare artificiale, 50 mil. lei pentru bazine de inot si 5 mil. lei pentru reabilitare de sali de sport. Pe langa aceste proiecte, CNI aloca bani si pentru construirea de camine culturale in comunele si satele din provincie.

"Cele mai multe investitii vizeaza obiective incluse in cadrul programului sali de sport. Astfel vor fi finantate obiectivele aflate in executie, iar inceperea de noi investitii se va realiza in functie de alocatiile bugetare", sustin reprezentantii CNI.