Bomba de peste 20 de ani: Ce se va intampla cand vor iesi la pensie "decreteii", cei 1,7 milioane de romani care sustin economia?

Autor: Alina Pahoncia 22.04.2010

"Resursele sunt tot mai mici si trebuie sa sustina tot mai multi oameni. Cred ca ce face omul cu mana lui este cea mai sigura varianta. Eu nu am adoptat varianta unei pensii private suplimentare. Incerc sa ma descurc pe cont propriu si sa imi administrez singur banii", spune Bogdan Belciu, director in cadrul companiei de consultanta A.T. Kearney.

Managerul in varsta de 40 de ani spune ca nu isi face inca griji cu privire la varsta pensionarii, dar incearca sa fie mai eficient in gestionarea resurselor financiare. "Mi-am crescut expunerea pe piata de capital. Consider ca si imobiliarele sunt o investitie buna in prezent. Preturile au ajuns destul de jos, astfel incat o achizitie facuta acum intr-un orizont de 5 ani poate aduce un randament destul de bun."

Cei 1,7 milioane de romani care au varste cuprinse intre 39 si 44 de ani sunt cei care tin pe umeri economia, reprezentand o treime din numarul total de salariati. Ei sunt aflati in pozitii-cheie, conduc companii si au demarat afaceri pe cont propriu si multi dintre ei castiga cu mult peste medie.

Spre exemplu, media de varsta a celor mai importanti 1.000 de manageri din economie prezentati in anuarul "Who's Who in Business", editat de ZF, este de 40 de ani.