Net 3G Cosmote intra in lupta cu Orange si Vodafone

Autor: Adrian Seceleanu 21.04.2010

Cosmote, numarul trei pe piata locala de telefonie mobila, a intrat ieri in lupta cu gigantii Orange si Vodafone si pe segmentul de internet mobil, odata cu lansarea serviciilor de net 3G cu viteze de pana la 21,6 Mbps in 11 orase si 300 de localitati.

Cosmote a intrat pe piata cu tarife mai mici decat Vodafone, singurul operator care mai ofera net mobil la viteze de pana la 21,6 Mbps. Internetul mobil 3G, singurul segment de pe piata telecom care a crescut si in timpul recesiunii, lipsea din oferta Cosmote, iar acest lucru a blocat accesul companiei la clientii business si al tinerilor care cumpara pe langa voce si date mobile. Absenta serviciilor de date cantareste semnificativ in incasarile operatorilor: anul trecut Cosmote a obtinut, cu 7 milioane de clienti, venituri de 423 mil. euro, in timp ce Orange si Vodafone, cu 11 respectiv 10 milioane, au avut incasari mai mult decat duble, de aproximativ un miliard de euro. Stefanos Theocharopoulos, CEO al Cosmote Romania, spera ca acum va reusi sa recupereze diferenta de venituri fata de liderii pietei locale telecom. "Acum avem in sfarsit toate solutiile de comunicatii pe care le-ar putea cere un client consumer sau business".

Pentru a putea intra pe piata 3G Cosmote a fost nevoit sa cumpere anul trecut Zapp, intr-o tranzactie de 207 mil. euro, inclusiv preluarea datoriilor.

La jumatatea anului trecut doar 2,2 din cei 25 de milioane de utilizatori de telefonie mobila plateau un abonament de net mobil, un potential urias de crestere, spera operatorii.