Taranii fara firma nu mai primesc sprijin financiar din partea statului

Autor: Cristina Stoian 22.04.2010

Producatorii agricoli care nu sunt inregistrati la Registrul Comertului ca persoana fizica autorizata, ca intreprindere individuala sau familiala nu vor mai primi sprijin financiar din partea statului incepand cu acest an, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008.



"Ordonanta face parte din strategia guvernului de reducere a evaziunii fiscale, dar si de fiscalizare a unui sector economic important, apreciindu-se ca in acest moment aproximativ 70% din sector este nefiscalizat. Ministerul Agriculturii aplica politica Uniunii Europene care stipuleaza ca niciun producator agricol care nu este platitor de taxe nu poate primi sprijin financiar. Avand in vedere ca perioada de gratie se incheie la 25 aprilie 2010, punerea in practica a acestei conceptii este obligatorie", au declarat reprezentantii ministerului prin intermediul biroului de presa.

Piata neagra de peste 1 mld. euro

Agricultura contribuie cu putin peste 6% la PIB, iar piata neagra doar in sectorul cerealier depaseste un miliard de euro, potrivit autoritatilor. De la inceputul anului ministrul de resort Mihail Dumitru a anuntat o serie de masuri care sa dirijeze banii europeni si locali catre agricultura intensiva, anuntand ca terenurile nelucrate vor fi scoase de pe lista celor subventionate. De asemenea, pentru acordarea ajutoarelor directe la hectar, secretarul de stat Adrian Radulescu a spus ca fermierii mari, cu cel putin 1.000 de hectare, vor fi primii care vor primi banii.

In timp ce Ministerul Agriculturii asigura ca obligativitatea inregistrarii producatorilor ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau familiala se adreseaza doar celor interesati in a obtine sprijin financiar, federatiile importante ale producatorilor agricoli au reactionat puternic anuntand ca aceasta ordonanta le va interzice taranilor sa isi mai vanda marfa in piete si targuri daca nu sunt inregistrati la Registrul Comertului.

"Efectul imediat va fi acela ca producatorul agricol mic isi va vinde productia intermediarilor, ceea ce va facilita profitul rapid al celor din urma si saracirea taranului, in conditiile in care nu se mai aloca niciun sprijin de la bugetul de stat producatorilor agricoli, iar subventiile se platesc cu mari intarzieri", a anuntat Niculae Stefan, presedintele Federatiei Agrostar, care cuprinde 38.000 de membri din agricultura, viticultura, horticultura si zootehnie.

In pietele Sectorului 5 din Capitala (Piata Rahova, Cotroceni si Ferentari) sunt 300 de producatori agricoli si 60 de societati comerciale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate , mare parte din acestia fiind intermediari care cumpara de la producatori sau importa si vand ulterior in piete, potrivit Administratiei Pietelor Sector 5.

Raspunsul Ministerului agriculturii la precizarile Federatiei a fost scurt: "Taranii sunt liberi sa isi vanda oriunde marfa pe care o produc in curtea lor, prin intermediul certificatului de producator eliberat de primarie, fie ca este vorba de piete, targuri sau marginea drumului, atata timp cat nu vor cere ajutoare de stat daca nu platesc taxe".

In prezent, pe langa subventia pe teren agricol fermierii primesc ajuror pe cap de animal daca lucreaza in zootehnie sau subventia pe kilogramul de legume daca lucreaza in horticultura si trimit marfa catre procesator. Restul ajutoarelor de stat au fost eliminate incepand cu acest an.

Dan Damian din Hunedoara cultiva 15 hectare de teren agricol cu grau si porumb ca persoana fizica si spune ca inregistrarea sa ca persoana fizica autorizata (PFA) l-ar duce la faliment.

"Platesc impozit anual pe teren 90 de lei/ha. Separat platesc pe tractor, combina, iar daca fac prestari servicii, dau alta taxa. Prefer sa vand marfa prin intermediul site-urilor de anunturi agricole sau direct din teren, pentru ca dau tona de porumb cu 600 de lei. M-au mai sunat companii sa dau pe borderou sau cu plata la 30 de zile, dar pretul pe care mi l-au oferit era mult prea mic- 450 de lei/tona. Nu-mi mai ramanea decat 100 de euro la hectar, asa imi raman 300-400 de euro", spune producatorul. Impozitul pe hectar este stabilit de fiecare consiliu local in functie de plafonul minim si maxim hotarat in legea-cadru din Codul fiscal.

Producatorii au alte solutii

Ca Dan Damian sunt mii de producatori, care pe langa taxele si impozitele pe teren, utilaje sau subventiile primite ar trebui sa mai plateasca impozit daca s-ar inregistra ca PFA sau ca societate comerciala sau daca s-ar asocia cu alti producatori.

"Problema nu este la taran, ci in zona celui care comercializeaza pentru ca nu factureaza. Solutia din partea statului ar fi sa se faciliteze asocierile prin neplata timp de trei ani a impozitelor la stat pentru capitalizarea fermierilor, prin neimpozitarea subventiilor, prin legea creditului agricol, prin TVA redus la 5% si taxarea inversa a acestuia, metode cu efecte asupra intermediarilor", este de parere Niculae Stefan, presedintele Agrostar, care solicita exceptarea micilor producatori de la prevederile ordonantei de urgenta.

In prezent, un milion de gospodarii detin doua-trei hectare, au 1-2 vaci si 2-3 porci. Pentru a deveni Persoana Fizica Autorizata, un fermier trebuie sa plateasca o taxa de 200-300 de lei, potrivit lui Emilian Duca, partener la firma de consultanta BDO Tax. Mai mult, daca doreste sa isi vanda produsele in piete este obligat sa se doteze cu casa de marcat. "Ca persoana fizica autorizata nu esti obligat sa ai angajati, dar vei plati impozit de 16%. Daca nu faci comert ocazional, adica daca vinzi zilnic sau saptamanal in piete, vei fi obligat sa ai si casa de marcat", spune Duca.

Noi reguli pentru fermieri