Ciurezu si Fercala, propusi de SIF-uri la Supravegherea BCR

Autor: Roxana Daniela Pricop 19.04.2010

Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia, alaturi de Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, si-au depus candidaturile pentru inca un mandat de trei ani ca membri in Consiliul de Supraveghere al BCR.

Joi, 22 aprilie, actionarii BCR sunt convocati in cadrul Adunarii Generale pentru a aproba majorarea capitalului social pana la peste un miliard de lei prin incorporarea aproape integrala a profitului de 237,97 mil. lei inregistrat pe 2009 dupa standardele romanesti de contabilitate. Tot atunci vor fi alesi membrii Consiliului de Supraveghere al BCR pentru un mandat de inca trei ani.

Presedintele consiliului este Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, actionarul principal, secondat de Manfred Wimmer, CFO al bancii austriece.

Cu o participatie de circa 30% la BCR, cele cinci SIF-uri au dreptul la numirea a doi reprezentanti in cadrul Consiliului de Supraveghere al BCR. Din vara anului 2008 pana in prezent, Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia, alaturi de Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, au reprezentat interesele societatilor de investitii in conducerea celei mai mari banci de pe piata dupa active.

"Tudor Ciurezu si Mihai Fercala si-au depus candidaturile pentru Consiliul de Supraveghere al BCR, in special pentru a mentine o continuitate a proiectelor, avand in vedere durata scurta a mandatelor anterioare", a spus Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. Potrivit lui Cuzman, Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, si-a retras candidatura initiala pentru un loc in consiliul BCR. In urma operatiunii de majorare a capitalului prin incorporarea profitului, valoarea nominala a unei actiuni BCR va creste de la 1 leu la 1,3 lei.

SIF-urile au considerat ca nedistribuirea de dividende si reinvestirea profitului bancii in capitalul social este cea mai avantajoasa solutie in contextul actual. Este pentru prima data dupa privatizarea BCR cu austriecii de la Erste cand banca nu distribuie dividende.

Anul trecut, Erste vehicula ideea unei majorari de capital de 100 mil. euro, insa in cele din urma s-a considerat ca cele circa 58 mil. euro din profitul pe 2009 ar fi suficiente pentru a asigura o solvabilitate confortabila.