Companiile de pensii si-au redus pierderile

Autor: Angela Placinta 19.04.2010

Administratorii de pensii private obligatorii (pilonul II) au ramas pe pierdere anul trecut, fiind inca in etapa de recuperare a investitiilor, insa fondurile acestora au inregistrat cresteri semnificative ale profiturilor, potrivit datelor publicate de companiile de pensii. Peste 5 milioane de romani contribuie la aceste fonduri. Administratorul de pensii si fondul sunt doua entitati diferite.

Jumatate din cele zece companii care activau la sfarsitul anului trecut pe piata pensiilor obligatorii si-au publicat rezultatele financiare pentru 2009. Astfel, pana acum singurul administrator care a obtinut profit este Aviva, cu aproape 300.000 de lei, dupa ce in 2008 a obtinut o pierdere de 42 mil. lei. Administratorul Eureko a inregistrat o pierdere de 14,3 mil. lei, BCR de 9 mil. lei, Alico de 3 mil. lei, iar Aegon de 1,5 mil. lei, toate pierderile fiind semnificativ mai mici decat cele din 2009. Principala sursa de venit a administratorilor sunt comisioanele percepute clientilor.

Administratorii vor mai merge pe pierdere cativa ani, deoarece investitiile initiale au fost masive, de peste 500 mil. euro. "Cred ca vom obtine profit in 2-3 ani, iar recuperarea intregii investitii va avea loc in zece ani. Planul de recuperare a fost intarziat de faptul ca nu a fost majorata anul trecut contributia la fondurile de pensii de la 2% la 2,5% ( din salariul brut al participantilor - n.red.)", afirma Mihai Coca-Cozma, directorul general al Alico Pensii (fosta AIG Pensii).

Pe de alta parte, fondurile administrate au fost mult mai profitabile anul trecut, datorita randamentului mare al investitiilor, de aproape 18% in medie. Fondul Alico a obtinut un profit de 17,3 mil. lei, de sase ori mai mare, fondul Aviva - 15,7 mil. lei ( de 9 ori mai mult), Eureko - 12 mil. lei (crestere de 6 ori), BCR - 9,1 mil. lei (crestere de 8 ori), iar Aegon - 5,4 mil. lei (crestere de 7 ori). "Profiturile fondurilor sunt banii obtinuti pentru participanti, rezultati din investirea activelor. Au crescut si pentru ca in 2009 am avut un an complet, dupa ce in 2008 am inceput sa colectam contributii in luna mai."