Confruntarea titanilor pe Bursa: Fratii Cristescu ii cer socoteala lui Calburean pentru contractele intragrup ale Dafora

Autor: Adrian Cojocar 18.04.2010

Marius Cristescu, care detine pe Bursa companii cu o capitalizare de circa 180 milioane de euro, a solicitat prin intermediul firmei Foraj Sonde Craiova (FOSB), pe care o controleaza, ca auditorul sa verifice contractele incheiate de Dafora Medias (DAFR) a lui Gheorghe Calburean, cu firme din grupul acestuia. Calburean controleaza un grup de firme ale caror afaceri s-au cifrat anul trecut la circa 500 mil. lei (117,6 mil. euro) si detine doua dintre cele mai cunoscute companii de pe Bursa, respectiv Condmag Brasov (COMI) si Dafora Medias, cu o capitalizare cumulata de 90 mil. euro.

Fratii Marius si Emil Cristescu detin la randul lor companii listate in valoare de peste 170 mil. euro. Cristescu a achizitionat anul trecut de pe Bursa prin intermediul firmei de foraj din Craiova un pachet de peste 5% din capitalul Dafora Medias, unul dintre principalii concurenti. Foraj Sonde Craiova si Dafora Medias sunt printre cei mai mari jucatori de pe piata forajului din Romania.

Folosindu-se de calitatea de actionar semnificativ al firmei din Medias, Cristescu vrea acum sa stie cuantumul beneficiilor sau al pierderilor, dupa caz, inregistrate de Dafora, din executarea contractelor de imprumut incheiate de aceasta cu societatile la care Dafora, Gheorghe Calburean si/sau Dafora Group sunt actionari, potrivit convocatorului publicat pe site-ul Bursei.

Totodata, Cristescu mai vrea ca auditorul sa analizeze si rezultatele inregistrate de compania de foraj si constructii din Medias in urma subcontractarii si/sau cesiunii oricaror contracte comerciale. Solicitarile au fost adaugate pe ordinea de zi a adunarii generale de la Dafora Medias ce va avea loc la finele acestei luni.

Dafora Medias a comunicat Bursei in ultimii ani zeci de rapoarte in care mentioneaza contracte incheiate de aceasta cu firme din grup privind executarea de lucrari, achizitii sau contracte de imprumut.

Din grupul de firme Dafora mai fac parte Timgaz si Flowtex Technology, care activeaza in industria distributiei gazelor naturale, apei potabile si irigatiilor, societatea Servicii si Operatiuni Speciale la Sonde si firmele Salconserv (SASE) si Salfom, care activeaza in industria prelucrarii carnii.

Dafora Medias (DAFR) a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri in scadere cu 40%, la un nivel de 162,5 mil. lei (38,4 mil. euro), insa estimeaza o revenire a afacerilor pentru 2010 la 233,5 mil. lei (57 mil. euro).

Totodata, compania si-a propus pentru acest an obtinerea unui profit de opt ori mai ridicat decat anul trecut, respectiv de 12,2 milioane de lei (3 milioane de euro).

Nici Marius Cristescu si nici Gheorghe Calburean nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.