Intentiile guvernului de vanzare a unor actiuni pe Bursa nu au miscat piata

Autor: Vlad Anastasiu 18.04.2010

Pentru aceasta saptamana brokerii nu se asteapta la o imbunatatire a evolutiei pietei la nivel de lichiditate si volatilitate, iar pe titlurile mici, care au crescut puternic in ultimele trei saptamani, nu exclud sa vedem corectii de amploare. In continuare sunt asteptate semnale de pe principalele piete externe pentru a impulsiona Bursa de la Bucuresti, iar declaratiile politicienilor locali nu mai au forta sa miste piata.

"Chiar daca Guvernul a iesit cu declaratii de genul celor de saptamana trecuta, in care isi anuntau intentia de a scoate la vanzare participatii importante in cadrul unor giganti energetici, investitorii cred ca nu mai sunt deloc sensibili la astfel de stiri, pentru ca s-au cam saturat de statutul doar declarativ al statului. Din aceasta cauza cred ca nici nu am vazut o crestere a lichiditatii in piata vineri", a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Valoarea transferurilor din sedinta de vineri abia a depasit 4 mil. euro, cel mai mare rulaj fiind realizat pe titlurile Transgaz Medias (TGN), de 2,6 mil. lei. Titlurile societatii nationale de transport de gaze au urcat cu doar 0,4% fata de referinta, la pretul de 259,1 lei/actiune. Si titlurile Transelectrica (TEL) au inchis in urcare, cu o apreciere de aproape 1,9%. Indicele energetic a inchis in scadere insa, cu o corectie de 0,1%.

Principalul indice al pietei, BET, care reda evolutia celor mai lichide zece titluri din piata, a urcat cu aproape 0,2% fata de referinta. Cea mai mare volatilitate pe indici au inregistrat-o insa societatile financiare, grupate sub BET-FI, care au pierdut peste 1% fata de referinta.

"Asteptarile pentru aceasta saptamana nu sunt foarte diferite de saptamana care a trecut. Nu cred ca o sa vedem ceva interesant la nivel de volatilitate si lichiditate. Mai mult, nu sunt convins ca fenomenul de crestere pe titlurile mici va continua, in conditiile in care in sedinta de vineri s-a observat ca si-a cam pierdut din dinamica. O sa vedem ceva corectii si nu exclud niste scaderi de amploare", a adaugat Lupsan.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare a fost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), de peste 1,6% fata de referinta. Titlurile Broker Cluj (BRK) au continuat scaderea si in sedinta de vineri, coborand cu putin peste 1%, la pretul de 0,39 lei/actiune.

Titlurile bancare s-au pastrat pe plus, cea mai mare apreciere din sector fiind inregistrata de actiunile BRD, care au urcat cu aproape 0,7% fata de referinta. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au coborat cu aproape 0,6%.

"E aproape cert ca investitorii au intrat intr-o noua pauza, atat timp cat piata a evoluat toata saptamana trecuta in lateral. Singurele semnale care mai pot misca piata cred ca au ramas doar pietele externe, insa si aici se asteapta sa vada daca nivelurile la care s-a ajuns se transforma in zone de rezistenta sau zone suport", a mai spus Lupsan.

Principalii indici europeni au inregistrat saptamana trecuta variatii de sub 1%, cea mai mare volatilitate fiind consemnata de indicatorul britanic FTSE 100, de 0,8%. Indicele american, Dow Jones a inregistrat saptamana trecuta o variatie de 1,1%, depasind nivelul de 11.000 de puncte.

De urmarit astazi